Hasanbegović mora odstupiti, reakcija mu je bahata i opasna

Vijesti 02. tra 201620:59 > 21:00
N1

Na reakciju Ministarstva kulture kojim upravlja Zlatko Hasanbegović povodom napada na pisca i novinara Antu Tomića reagirao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Saša Leković:

“Takav komentar fizičkog napada bi bio skandalozno nekulturan, bahat i opasan čak i da ne dolazi iz Ministarstva kulture i da napadnuta osoba nema nikakve veze sa kulturom.

No, nažalost, s obzirom na sve što se događa s Ministarstvom kulture od kada je tamo ministar dr. Zlatko Hasanbegović ovakav komentar nije neočekivan. U civiliziranim društvima novinare i pisce (kao niti bilo kojega drugoga građanina) nije dopustivo na odgovornost za izrečeno ili napisano ‘pozivati’ batinama, uvredama i prijetnjama.

A politička odgovornost onoga koji na bilo koji način opravdava ili relativizira batine, uvrede i prijetnje kao odgovor na javno izgovoreno ili napisano u civiliziranim društvima pretpostavlja odstupanje sa funkcije.

Čak i kada se onaj tko je uvjeren kako je u redu vrijeđati, prijetiti i tući ljude što misle svojom glavom i slobodno nastupaju u javnosti kukavički skriva iza institucije za koju je odgovoran”, navodi Leković, a prenosi Index.

Ministarstvo kulture je, podsjetimo, navelo da “osuđuje fizičko nasilje i napad na svakog građanina. Ovaj slučaj ujedno podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ”. To je osudio i predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.