Stranka Pametno osudila Hasanbegovićevo prebacivanje krivnje

Vijesti 03. tra 201615:35 > 15:40
Ivo Cagalj/PIXSELL

Stranka Pametno najoštrije je osudila napad Antu Tomića, "još jedan incident u nizu, koji se događa u kratkom vremenu nakon formiranja nove vlasti". Posebno se osvrću na visoke državne dužnosnike koji potiču kršenje Ustavom zagarantiranih prava, pogotovo zbog prebacivanja odgovornosti za nasilje na žrtve tog istog nasilja.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

“Ovoga puta, ponavlja se, napad na novinara i pisca Antu Tomića. Nažalost, jasno se iščitava ideološka poveznica s prethodnim sramotnim napadima, napadima na Mirjanu Rakić, Olivera Frljića, ali i na mnoge imenovane i neimenovane pojedince koji su postali žrtve dramatičnog snižavanja ranije, mukotrpno, dostignutih demokratskih standarda.

Pametno posebno osuđuje neodgovorne postupke i ponašanje visokih državnih dužnosnika koji pokušavaju relativizirati takve sramotne aktivnosti, direktno potičući kršenje, Ustavom RH zagarantiranih, prava i sloboda. Posebno se to odnosi na neprihvatljiv način prebacivanja odgovornosti za nasilje na žrtve tog istog nasilja.

Osuđujemo svaki napad na slobodu mišljenja, političkog djelovanja i izražavanja političkog stava, govor mržnje upućen prema bilo kojoj manjinskoj zajednici te udar nove vlasti i Crkve na slobodu i pluralizam medija.

Pametno se zalaže, i zalagat će se, za Hrvatsku ravnopravnih građana gdje su posebnosti svih drugih i drugačijih dragocjeno bogatsvo, dok je moć vlasti institucionalno ograničena.

Pozivamo Predsjednicu RH, Predsjednika Vlade kao i Predsjednika Sabora da zaštite sva ljudska, radna i ostala prava garantirana Ustavom RH. Pozivamo političke stranke, njihova vodstva, istaknute pojedince i redovne članove da budućnost RH grade na toleranciji, konstruktivnom dijalogu i zaštiti poštovanja svih građana RH.

Pozivamo i sve građane RH da jasno i javno iskazuju podršku ljudima kojima se ugrožava profesionalni integritet, koje se osobno vrijeđa i ponižava.

Jedino što trebamo protjerati iz Hrvatske jest strah. Strah od drugih, strah od drugačijeg, strah od novog. U Hrvatskoj nitko ne smije biti sam i ne smije se bojati!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.