Nakić o privatizaciji i poskupljenju: To su dezinformacije

Vijesti 05. tra 201613:01 > 13:02
N1

Ministar zdravlja Dario Nakić opovrgnuo je u utorak postojanje "strogo povjerljivog dokumenta o zdravstvenoj reformi", koji su danas objavili mediji, nazvavši ga dezinformacijom plasiranom sa ciljem uzbunjivanja javnosti, te zaustavljanja reformi i uvođenja reda u sustavu.

Nakić tvrdi da Vlada nema nikakav dokument pod nazivom “zdravstvena reforma” i s oznakom strogo povjerljivo jer ga on nikada nije vidio.

Dezinformacije o zdravstvenoj reformi

“Nisu nam jasne brojne dezinformacije koje se trenutno objavljuju u medijima, s obzirom da mi u Ministarstvu nikad nismo takvo što prezentirali. Mediji su trebali objaviti i izvor tih dokumenata jer naše reformske mjere nisu u skladu s onim što se u njima govori”, rekao je ministar Hini. Indeks je objavio “strogo povjerljive dokumente o zdravstvenoj reformi” za koje navodi da su izrađeni u jednoj privatnoj osiguravateljskoj kući, te da Vlada po njima namjerava provesti reforme.

U objavljenom dokumentu predviđa se zadržavanje iste razine prava pacijenata u osnovnom zdravstvenom osiguranju, osiguranje financijske stabilnosti i održivosti zdravstvenog sustava bez dotacija iz državnog proračuna, tehnološka modernizacija sustava i zadržavanje najboljih ljudi, te usmjeravanje poslovanja HZZO-a samo na obvezno zdravstveno osiguranje uz odvajanje socijalnih transfera na teret državnog proračuna i prepuštanje ostalih vrsta zdravstvenog osiguranja tržištu.

Rezultat bi bio podizanje cijene participacije sa sadašnjih 10 na 15 kuna, povećanje participacije za sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu sa sadašnjih 20 na 30 posto, a tržišno određivanje cijene police dopunskog osiguranja poskupilo bi je na 150 kuna.

Polica dopunskog osiguranja neće porasti na 150 kuna

Nakić kaže da u tom dokumentu ima nekih od planiranih reformskih koraka, ali većinom su u njemu navedena “nagađanja i stvari koje su apsolutno neistinite”. “Nije točno da će se povećati polica dopunskog osiguranja na 150 kuna – to je potpuna neistina. Cilj je neistinito prikazati planirane reforme i uznemiriti javnost”, kaže ministar.

Primjerice, ono što se govori o privatizaciji zdravstva potpuno je nerazumljivo.

“Cilj naših reformi je da javno zdravstvo ostane javno, radimo sve protiv toga da se privatizira javni zdravstveni sustav jer ako nema financijske stabilnosti sustava, on će kolabirati, a rezultat će biti da se liječe samo oni koji imaju novca. Sve naše mjere usmjerene su prema stabilizaciji sustava i podizanju kvalitete, kako bi se mogli liječiti i oni s najnižim primanjima”, rekao je Nakić i poručio da je cilj zadržati sadašnju razinu zdravstvene skrbi.

“Ne znam otkud idu te dezinformacije koje se dijelom odnose na kompletnu reformu zdravstva. Cilj je očito usmjeren protiv Vladinih nakana da se osigura stabilnost, sigurnost građana i povjerenje u zdravstveni sustav, te da se omogući da ljudi bez bojazni i straha ostvaruju svoja prava na zdravstvenu zaštitu. Očito se pokušava minirati namjera da se unutar sustava uvede red”, ustvrdio je Nakić istaknuvši da te informacije sasvim sigurno nisu plasirane iz Ministarstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.