200.000 ljudi odalo počast tijelu sv. Leopolda Mandića

Vijesti 18. tra 201610:46 > 10:48
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Oproštajnu molitvu nad tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića predvodio je u ponedjeljak ujutro u istoimenoj župi u zagrebačkoj Dubravi kardinal Josip Bozanić, nakon čega je sarkofag s tijelom sveca prenesen u kombi koji je krenuo u Ljubljanu.

Tijelo hrvatskoga sveca Bgdana Mandića stiglo je u srijedu, 13. travnja u Hrvatsku, a zajedno s tisućama vjernika pred zagrebačkom katedralom dočekao ga je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Čašćenje svečeva tijela bilo je u zagrebačkoj katedrali 13. i 14. travnja, a potom sve do ponedjeljka 18. travnja u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravi.

Organizatori ističu kako je tijekom ovih pet dana preko 200 tisuća vjernika odalo počast tijelu svetoga Leopolda Bogdana Mandića.

Nakon Zagreba, svečevo tijelo bit će preneseno u kapucinsku crkvu sv. Stjepana u Ljubljani, gdje se priprema svečani doček kojim će predsjedati ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore, a potom će biti vraćeno u Padovu.

Sveti Leopold Mandić rođen je 12. svibnja 1866. u Herceg-Novom u Boki Kotorskoj, a preminuo u Padovi u Italiji 30. srpnja 1942. Prema katoličkom kalendaru, svake godine se 30. srpnja obilježava njegov blagdan. Tijekom Drugog svjetskog rata proveo je godinu dana u talijanskom zatvoru ne želeći poreći svoju pripadnost hrvatskom narodu. Papa Ivan Pavao II. proglasio je ga je svetim 16. listopada 1983. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.