Hrvatska i Srbija ranije bolje surađivale oko ratnih zločina

Vijesti 19. tra 201617:47 > 17:53
N1

Dio bivših branitelja do danas ne zna prijeti li im opasnost od uhićenja ukoliko pokušaju prijeći granicu sa Srbijom. Svojevremeno su dvije zemlje puno bolje surađivale i takozvane crne liste, odnosno popisi osoba osumnjičenih za ratne zločine, međusobno su izmjenjivani. No ta suradnja je stala.

Pet je godina prošlo, no sve je isto. Tihomir Purda prva je žrtva Zakona o jurisdikciji. Purda je 2010. iznenada uhićen dok je ulazio u BiH. Na temelju tjeralice iz Srbije za koju nije ni znao da postoji. Nakon dva mjeseca pritvora, zbog nedostaka je dokaza, podsjeća, tužiteljstvo odustalo od njegova progona. Na popisu iz Srbije je kaže i Danijel Rehak koji vodi Hrvatsko društvo logoraša. Podsjeća da se mnogi postupci vode na temelju kojekakvih priznanja koja su potpisivana u logorima, pod batinama i mučenjima. Zbog Zakona o jurisdikciji, ne samo da ne ide u Srbiju, nego ne napuštaju Hrvatsku.

Više od 300 branitelja su na listi Srbije, a da ni ne znaju za to. Brojka je to koja se ovih dana pojavila u medijima. No, U Mostovom ministarstvu pravosuđa kažu da takav popis nemaju, niti su s njime upoznati. Ono što imaju službeno je još iz doba kada je sve djelovalo obećavajuće. Dvije su zemlje 2010. godine osnovale Povjerenstvo.

Razmijenjeni su tada podaci, pa je tako Srbija prijavila 86 onih koje procesuira, od čega je pola zapravo onih koje je procesuirala Hrvatska, ali nije mogla do njih jer su u Srbiji. Svi koji su na službenom popisu obavješteni su. Usto, 170 je osoba tražilo Ministarstvo da provjeri nalaze li se na popisu. No, neki odgovore nisu dobili, jer kaže još jedan bivši ministar pravosuđa, ni službenih ni neslužbenih popisa u njegovo doba nisu imali.

U Centru za suočavanje s prošlošću pak kažu kako je priča oko Zakona o jurisdikciji predimenzionirana: Smatraju da se sve može diplomatski vrlo jednostavno riješiti, jer je, podsjećaju, procesuiranje ratnih zločina vrlo važno. No, za to je dodaju potrebna politička volja. U obje države.

Više pogledajte u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.