Saborski odbor o LNG-u: Izrazito važan, trebamo ga što prije

Vijesti 21. tra 201612:14 > 12:15
N1

Saborski Odbor za gospodarstvo zasijeda o LNG terminalu na Krku.

‘LNG je za cijelu regiju važan projekt. Treba vrlo snažnu međunardnu potporu. Mislim da je vrlo važan aspekt da prvo od regulatorne, državne strane, postoji konsenzus kako proširiti i provjeriti troškove koji nadolaze. Vjerojatno sad nisu cijene za to. Svi korisnici uživaju niske cijene, ali zato je vrlo važno da tražimo veliko tržište koje može nadoknaiti velike troškove i za to treba suradnja među regulatorima i državama kako to napraviti. Regulacija mora biti jasna, da LNG mora doći na tržište i nakon toga će privatni kapital će odraditi svoj dio. Naravno, od strane pirvatnog kapitala svi ćemo dati doprinos tomu, ali pričamo o velikim iznosima’, kazao je Zoltan Aldott, predsjednik uprave Ine.

Oglasio je i Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a. ‘Kao što je i ministar rekao, diverzifikacija energenata izrazito je važna. Razvoj projekata obnovljivih izvora, prirodni plin, LNG, ukapljeni plin, apsolutno zelena energija i takvog ga trebamo gledati. Osim produkta stehmetrijskog izgaranja, CO2, ostali su štetni elementi praktički beznačajni’, kazao je Jukić. ‘Sigurno da postojeća plinska mreža može podnijeti i LNG uz određene primjese. Ukoliko LNG dođe, što se nadamo da će se dogoditi, doći će do pojedftinjenja plina. Smatramo da je plin kao energent značajan, uz scenarij isključivo obnovljivih izvora on će biti u sustavu. Plin je presudan za reguliranje sustava i tu će LNG doprinijeti investicijskim projektima HEP-a’, kazao je Jukić.

Predstavnik HGK-a, Tomislav Radoš, pozdravio je dolazak LNG-a. ‘Ne treba raspravljati o ili, nego o kada. Ako je plutajući terminal isplativo rješenje, koje će omogućiti plasiranje Republike Hrvatske na plinskom tržištu EU apsolutno nemam ništa protiv toga. Treba biti korist i za one koji koriste plin u svojoj proizvodnji. Visoka cijena plina utjecala je na brojna poskupljenja. Ovakva investicija koja će uključiti domaće proizvođače i dobavljače, poduprijet će gospodarstvo. U ime HGK apsolutno da i što prije’, rekao je Radoš.

Iz HUP-a su također podržali projekt LNG-a.

Jerko Jelić Balta ponovio je važnost timinga. ‘Jako je bitno da se ne vraćamo u godine pokretanja tog projekta i dileme oko toga – plutajući ili kopneni, naravno, kopneni. Treba poslati jasnu poruku. To je put da se brže dogodi kopneni terminal. Bez obzira iz kojih razloga je koncepija promijenjena u kopneni terminal, s ovog skupa jasna politička poruka – u projekt se ide, jasno definiran tim, jasno definiran projekt koji će omogućiti kompletan plinski sustav koji će podržati taj projekt’, kazao je Balta i istaknuo važnost regulative.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.