Hrelja: Dizat ćemo revoluciju zbog prijevremenih mirovina!

Vijesti 21. tra 201618:01 > 18:02
N1

U mirovinu sa 67 godina, snažnija penalizacija prijevremene. Gost Dnevnika predsjednik HSU-a bio je Silvano Hrelja, koji je komentiraa najavljene reforme mirovinskog sustava.

Nakon nekoliko mjeseci ideoloških ratova, Vlada se konačno bacila na reforme i odmah je dočekana na nož. Nakon kritika zdravstvene reforme, danas je na nož dočekana najava o pomicanju dobne granice za starosnu mirovinu.

Ako su ovo reforme živimo u zemlji Tunguziji. Građani nisu glasali za reforme koje znače presiju i ukidanje prava, a ovo su vrlo rigidne mjere koje se stavljaju protiv njih. Svatko to može napraviti, ako su to uopće reforme.

Može li naš mirovinski sustav uopće opstati bez radikalnih izmjena s obzirom na to da se broj radnika i umirovljenika gotovo izjednačio?

To nije financijsko pitanje; postoji dug društva prema onima koji su izgrađivali zemlju – bolnice, domove zdravlja i domove za umirovljenike. Od 1972. u mirovinskom je sustavu postojao višak prihoda, a zadnjih 20 godina imamo manjka zbog promjene situacije na tržištu rada. Ako ova Vlada učini ove reforme – to je javni dokaz da je nesposobnija je i od administracija Jadranke Kosor i Zorana Milanovića, jer su i jedna i druga administracije ono što su dogovorile s socijalnim partnerima i mirovinskim strnkama branile pred europskom administracijom. Ako nisu sposobni to obraniti, onda nek se maknu. Ovo ne donosi korist proračunu, ovo samo ide na štetu građana.

Koliko velik problem predstavlja politika koju provodimo još 90-ih da se tehnološki višak rješava slanjem ljudi u prijevremene mirovine? Svjedoci smo mnogobrojnih umirovljenika koji su u svojim 40-im i 50-im godinama života, što je još uvijek itekako produktivna dob?

Sad ste karikirali. Nitko nije išao u mirovinu ranije nego pet godina prije starosne granice za odlazak u mirovinu.

Imamo puno braniteljskih mirovina.

Braniteljske mirovine su druga priča, tu možemo govoriti o mladim umirovljenicima po drugim osnovama i posebnim zakonima, i to bi trebalo spadati pod ministarstvo branitelja, a ne rada i mirovinskog sustava, ako želimo čiste odnose. Ja samo apelirram da se ne dira u prijevremene mirovine, jer onaj tko malo zna o mirovinskom sustavu, zna da one u sustav unose najviše realnog staža – 36,5 godina, a cijena po godini staža je najniža, manja i od invalidske i starosne mirovine. To nije fer – tim ljudima se uzima petina ili 20 posto mirovine i to za osminu kraćeg staža. A sada će im se za manjak od jedne dvanaestine staža opet uzima petina mirovine. To je najrigidnije kažnjavanje za one koji moraju u mirovinu. Nema mjesta panici i to se ne odnosi na današnje umirovljenike, no ja tvrdim da ono što smo imali bilo je odmjereno, i u Vladi moraju to braniti. Ako to neće napraviti, mi ćemo dizati revoluciju među građanima, jer su užasno revoltirani, em zbog dopunskog osigruanja, em zbog ovakvih stvari. Pa gdje to ima!

Tu, naravno, mislite na legalna sredstva, poput prosvjeda.

Naravno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.