'Ovom odlukom Vlade neke civilne udruge će se ugasiti'

Vijesti 23. tra 201609:30 > 09:40
N1

U trenutku kada se u zgradi Vlade održavala sjednica Savjeta za razvoj civilnog društva i to kako bi raspravljali o Uredbi kojom se smanjuje novac za civilne udruge koje dobivaju od lutrijskih sredstava, Vlada je održala telefonsku sjednicu i donijela Uredbu bez njihova znanja. Prema uredbi, civilne udruge dobit će dvostruko manje novca.

Gošća Novog dana bila je članica Savjeta za razvoj civilnoga društva, Mirela Travar koja je govorila što sada očekuje civilne udruge.

Što ova odluka Vlade znači za vas?

Za nas kao članove Savjeta to znači da su se neki demokratski procesi izigrali. Ovakvi dokumenti su se donosili u dijalogu i demokratskoj raspravi. Savjet za razvoj civilnoga društva je savjetodavno tijelo Vlade i legitimno smo izabrani. Tri sata smo raspravljali o toj Uredbi i načinu na koji se donesena i načinu kako su se sredstva srezala za 70 posto. Dok smo mi raspravljali odluka je donosena na Vladi.

Zbog ove Uredbe pale su već i neke ostavke.

Osjećali smo se izigrano. Jednostavno smo odlučili da nema smisla sjediti u Savjetu u kojem nemamo utjecaja.

Kako objašnjavate to da je Vlada izigrala Savjet i zaobišla dijalog?

Ja stvarno ne znam. Dok sjednica nije sazvana nije bilo dijaloga i zato jesmo izlazili u javnost. Pozdravili smo sazivanje Savjeta, to je ključno tijelo kad govorimo o dijalogu i međusektorskom ravoju. Civilno društvo osigurava da se reforme provode onako kako bi trebale. Nemamo objašnjenja, izigrana je demokratska procedura i ne možemo biti članovi tog tijela.

Što to konkretno znači? O koliko je novca riječ?

Uredba o raspodjeli dijela prihoda igara na sreću je namijenjena organizacijama civilnog društva koje se bave problemima i različitim područjima interesa.

To je cijeli niz organizacija. Sve usluge koje možete zamisliti. Ovim rezom sredstava se ugrožava infrastrukutra. To vam je npr. besplatna pravna pomoć, skloništa za beskućnike.

Znači li to da će krajnji korisnici ostati bez usluga i da će možda neki dobiti otkaz?

Točno je sve što ste rekli. Posljednjih 15 godina je postojao konsenzus da je sustav važan i podržavanje civilnog društva da je važno. Dijalog nije nikad idealan, ali uvijek je postojao. Dijalog je dokinut i ovo što se desilo je nama potpuno neprihvatljivo. Mogli smo razumjeti da je nova Vlada i da je potrebno vrijeme, ali ovo jučer kad se dogodilo ne vidimo kako možemo ostati članovi i što će biti sa Savjetom.

Organizacije civilnog drušva ne znaju što će se sad dogoditi jer kad su sredstva ovako srezana ne znamo kako će usluge za korisnike nastaviti funkcionirati. Sigurno je da će se neke organizacije ugasiti – to je potpuno sigurno.

Koje su sada alternative?

To je jako teško. Može se aplicirati na EU fondove i ministarstva, ali ta sredstva ne pružaju dugoročnu podršku. Zato su nama strane delegacije dolazile u posjete kako bi naš model primijenili u svojim  zemljama. To je sad cijeli sustav ugrožen, kao domino koji se polako urušava. Ugrožene su usluge za korisnike, smanjeni kapaciteti organizacija da povlače sredstva iz EU jer je to složen proces, a Nacionalna zaklada je pružala potporu jer je omogućavala taj dio sredstava. Taj fond sredstava je isto tako ugrožen.

Odluka Vlade nas sigurno sili na izvaninstitucionalno djelovanje. Kako će se to dogoditi i na koji način ne znamo. Sigurno je samo da mi nećemo utihnuti.

Pa mi ne znamo kako bismo to interpretitrali. Tražili smo raspravu o tome zašto se toliko sredstva režu i zašto se sustav ide urušavati. Mi nemamo odgoovor zašto se to dogodilo. Mi samo možemo nagađati da je to neki pokušaj ušutkavanja i oslabljivanja civilnih udruga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.