"Nadam da će se za ista radna mjesta boriti djedovi i unuci"

Vijesti 25. tra 201619:45 > 19:47
N1

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić pojasnila je da u ponedjeljak da će se novi zakon, kojim se broj godina za odlazak u mirovinu povisuje na 67 odnositi na sve rođene od 1961. godine naovamo.

Istakla je da se radi o prijedlogu koji je Vlada poslala Europskoj komisiji, a koji već ima 11 zemalja Europske unije. Trebao bi stupiti na snagu 2025. i biti proveden do 2028. godine.

“Osam naših županija ima veći broj umirovljenika od zaposlenika, sustav kao takav je u teškoj krizi, padat će nam sve više i više mirovine”, rekla je Šikić, gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

“Ja se nadam da će se za ista mjesta boriti djedovi i unuci jer se nadam da će u tržištu rada biti mjesta za sve. Nevjerojatno je tržište rada u ovom trenutku, ima preko 280.000 nezaposlenih, a mi ne možemo naći 11.500 ljudi za rad u turizmu”, izjavila je Šikić, dodajući: “Nadamo se da ćemo uspjeti i djedove i unuke zaposliti na istim mjestima, to ne bi bilo neobično, to se na OPG-ovima stalno događa”.

Opravdavajući činjenicu da je smanjen broj poslova za koje se zaračunava beneficirani radni staž, kazala je da se radi o zastarjelom sustavu valorizacije radnih mjesta, koja je rađena prije 30 godina. Očekuje da će se broj radnih mjesta na kojima se računa beneficirani radni staž smanjiti za pedeset posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.