Porezna zbog preuzimanja EPH provela nadzor nad Hanžekovićem

Vijesti 27. tra 201615:10 > 15:12
Robert Anic/PIXSELL

Porezna uprava potvrdila je da je provela nadzor nad tvtkom Hanza press i većinskim vlasnikom Europapress Holdinga (EPH) Marijanom Hanžekovićem na temelju prijave malog dioničara Slobodne Dalmacije Hrvoja Šimića koji je tražio da se nadzorom utvrdi jesu li u procesu preuzimanja EPH, među ostalim, platili porez na dobit od 18,5 milijuna kuna.

U odgovoru Porezne uprave stoji da su rezultati nadzora tajna čija obveza čuvanja ne može biti povrijeđena ‘ako se podaci daju na zahtjev drugog tijela javne vlasti koje po službenoj dužnosti traži podatke’.

Potvrda Porezne uprave o provedenom nadzoru nad Hanžekovićevom i njegovom tvrtkom uslijedila je nakon što je Uskok sredinom travnja potvrdio da je zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje proslijedio Šimićevu kaznenu prijavu protiv Hanžekovića i bivšeg većinskog vlasnika EPH Ninoslava Pavića zbog, kako se navodi, zlouporabe tržišta kapitala, utaje poreza i zlouporabe povjerenja u poslovanju prilikom preuzimanja EPH i objavljivanja ponude za Slobodnu Dalmaciju.

Osim Hanžekovića i Pavića, Uskoku su bili prijavljeni i Peter W. Imberg, predstavnik njemačkog WAZ-a, bivšeg suvlasnika EPH, tvrtke Heta Asset Resolution Hrvatska i Hanza press te članica tvrtke Maja Šilihard koje se tereti da su u procesu preuzimanja EPH i Slobodne Dalmacije, između ostaloga, ‘zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju’ oštetili EPH i vjerovnike te tvrtke za iznos ne manji od 32,7 milijuna kuna.

Kako se navodi u kaznenoj prijavi Hanžeković je u siječnju ove godine objavio ponudu za preuzimanje Slobodne Dalmacije pritom ‘prešućujući da je s Ninoslavom Pavićem još 14. siječnja 2014. sklopio ugovor nazvan ‘Odnosi članovi društva EPH nakon provedene predstečajne nagodbe’ i to u trenutku kada je EPH držala 95,46 temeljnog kapitala Slobodne Dalmacije. Navodi se i kako je Hanžeković na temelju toga, a nakon otkupa dugovanja EPH prema Heti Asset Resolution (bivšem Hypo Consultantsu), još 2014. postao većinskim vlasnikom Europapress Holdinga.

U prijavi stoji i da u procesu preuzimanju EPH Hanžekovićeva tvrtka Hanza press nije platila porez – odnosno da je unošenjem 45 milijuna Hanžeković dobio poslovni udjel u kompaniji nominalne vrijednosti od 137 milijuna kuna. Time je, kako se navodi, Hanza press ostvarila prihode ne manje od 92,8 milijuna kuna na temelju čega je stvorena ‘obaveza plaćanja poreza na dobit po stopi od 20 posto u iznosu od 18,5 milijuna kuna’.