'Žene su prosječno plaćene 10,2 posto manje od muškaraca'

Vijesti 28. tra 201615:56 > 16:00
N1 (ilustracija)

U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu, 28. travnja, u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava u četvrtak naglašena je važnost prevencije i promicanja održivog rada i zdravog starenja budući da je radni vijek sve duži, a radna snaga sve više stari.

Pomoćnica ministrice rada i mirovinskog sustava Karolina Ivanković osvrnula se na izazove u unaprijeđenju zaštite i sigurnosti na radu istaknuvši kako je i poslodavac odgovoran za zaštitu na radu. Zaštita mu treba biti u interesu, ne samo zbog mogućih sankcija, nego i zbog utjecaja na produktivnost i konkurentnost na tržištu. Ivanković je upozorila i na psihoscijalne rizike i stres na poslu te naglasila važnost prevencije i upozoravanje na slabe točke sustava.

Maja Sporiš je govoreći u ime Ureda za ravnopravnost spolova podsjetila da je ravnopravnost spolova utvrđena zakonom, odnosno da muškarci i žene moraju imati jednake mogućnosti na tržištu rada i korist od ostvarenih rezultata. U tom smislu upozorila je kako je, prema izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2015., bilo prijavljeno ukupno 404 slučaja diskirminacije od čega se 118 odnosilo na rad i radne uvjete, što je 29 posto. Čak 40 posto prijava odnosilo se na spolno uznemiravanje koje su u 100 posto slučajeva prijavile žene.

Također je upozorila da je nezaposlenost među ženama od 50. godine života visoka, a u starijoj dobi nešto manja zbog mogućnosti prijevremenog umirovljenja. U prošloj je godini također zabilježeno kako žene u prosjeku dobivaju 10,2 posto manju plaću za svoj rad od muškaraca. Budući da je 2013. ta razlika iznosila 9 posto, vidi se da u porastu, kazala je Sporiš.

Na prigodnoj su svečanosti dodijeljene nagrade i priznanja istaknutim pojedincima za promicanje i provedbu aktivnosti zaštite na radu te podizanju svijesti o važnosti sigurnog radnog okruženja.

Nagradu za cjeloživotno postignuće dobio je Vlado Štefan koji je cijeli život posvetio zaštiti na radu, jer je na poslovima zaštite na radu započeo raditi još davne 1949. godine u Končaru, pa nastavio u Institutu za sigurnost (1967. do 1980.) i Hrvatskoj pošti (do 1990)., a u umirovljeničkim danima nastavlja raditi u Udruzi za zaštitu i promicanje zaštite na radu (1990. do 1998.) te nakon toga u Visokoj školi za sigurnost na radu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.