'Možemo li skupiti koliko nam je ministar uzeo?'

Vijesti 29. tra 201612:05 > 12:10
Subversive Festival

Deveto izdanje Subversive Festivala pod zajedničkom temom Politike prijateljstva ove se godine održava od 2. do 16. svibnja u Zagrebu u Kinu Europa, Kinu Tuškanac te MM Centru, a okupit će više od stotinu intelektualaca, znanstvenika, umjetnika, filmaša i aktivista te prikazati bogat filmski program.

U 15 festivalskih dana na konferencijskom i forumskom dijelu programu raspravljat će se o novim ekonomskim modelima, budućnosti ljevice, sindikalnim politikama i prostorima političke borbe, problemima energetskog siromaštva i hrane, zelenoj ekonomiji i dekarbonizaciji gradova u 21. stoljeću, Stop TTIP-u, CETA-i i TISA-i, o odnosima države i Crkve, rađanju globalnog svijeta…

Festival su dosad financirali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture, no ove godine su mu sredstva znatno smanjena. Program će zadržati standardnu strukturu uz pomoć i suradnju partnera kao što su Centar za mirovne studije (CMS), Institut za političku ekologiju (IPE), Centar za ženske studije (CŽS), Friedrich Ebert Stiftung (FES), Združena levica (ZL iz Slovenije), Institut français i Talijanski institut.

Zbog znatno smanjenih sredstava pokrenut je i festivalski crowdfunding te se pozivaju svi pojedinci, udruge, političke i aktivističke organizacije da se solidariziraju i pomognu u prikupljanju sredstava.

Prikupljeni novac utrošit će se za najam dvorana, troškove smještaja i prijevoza gostujućih predavača, održavanje web-stranice, trošak tiska i marketinga te druge operativne troškove.

Subversive Festival jedinstvena je platforma za teoriju i aktivizam, koja njeguje pluralizam, dijalog i kritički pristup društvu.

U devet godina postojanja Subversive je u sklopu svojeg konferencijskog i filmskog programa ugostio brojne uvažene goste poput Olivera Stonea, Slavoja Žižeka, Terryja Eagletona, Yanisa Varoufakisa, Judith Butler, Gayatri Spivak i brojnih drugih te prikazao na stotine angažiranih i umjetničkih filmova.