Milanović: "Vlada u 100 dana nije napravila ništa. Nula!"

Vijesti 29. tra 201620:00 > 20:04
Sanjin Strukic/PIXSELL

Šef SDP-a Zoran Milanović rekao je u petak da u opoziciji SDP ima dosta inicijativa i prijedloga zakona, od kojih neki mogu, a neki ne mogu proći, ali da to rade radi građana.

Na pitanje o pregovorima s MOST-om prije formiranja Vlade, rekao je da su razgovarali par dana i da su onda otišli (op.au. MOST).

“Nikad nismo čuli razumno objašnjenje. I to je to. A sad trenutno nemamo Vladu. Mislim, formalno imamo Vladu. Sto dana je iz prvog Rooseveltovog mandata. U tih prvih 100 dana je napravljeno je napravljeno na čemu je počivao New deal. Onda se to promijenilo u sto dana u kojima ne pitaš što vlada radi, nego im daješ nekakav grace period. Potpuna inverzija onoga što sto dana predstavlja. Sto dana je sto dana za ne znam koliko odlučnih mjera. A u ovih sto dana nije bilo ničega. Nula”, kaže Milanović za RTL Danas.

Vjerujete li Vi da Vlada može izdržati do kraja mandata?

“Ne znam, nije to stvar vjere. To je stvar odnosa u Saboru. Znate gdje je problem? Ovo je neviđeno. Ovakav odnos snaga, koncept, demokratska europska parlamentarna praksa ne poznaje. Most nije klasična stranka. Pitanje je je li uopće stranka. Ne znamo ni tko vodi Most, tko je platforma te grupacije u ovom trenutku. Ali, u trenutku sastavljanja vlade imali su 15 mandata. Ne znam kako stvari stoje sada. Teško mi je to reći”.

Ali, sigurno imate neku strategiju? Kako se namjeravate vratiti na vlast i što vjerujete kada bi to moglo biti?

“Pripravni smo u svakom trenutku. Mi smo prekinuti zapravo u jednom poslu koji smo radili dobro. Naravno, prekinuti smo nakon izbora. Izbori su izbori. Most i ljudi koji su ga tada vodili su donijeli tu poznatu odluku. I sada smo tu gdje jesmo. Mi moramo biti pripravni u svakom trenutku. Tonus nam je jak, glava nam je bistra. Tu smo da služimo hrvatskim ljudima”.

Ali koalicije Hrvatska raste više nema. Vi formalno ne surađujete na način kao prije? Imate li spremni vladu u sjeni?

“Vlade u sjeni realno postoje u dvije-tri zemlje na svijetu. Mi imamo spremne ljude. Tu smo, pripravni… Hoće li to biti izbori ili neka druga varijanta, to ne mogu reći. Očito je da smo posao radili pristojno, dobro. Rezultati se sad vide. Bili smo razumna reformska vlada. Nabrojali bismo do deset, ali odluke smo donosili. I to je bit priče. Ideja, priprema, realizacija. Samo tako vlada može funkcionirati. I stvarno je bitno da je premijer osoba koja ima politički autoritet i koja je na čelu jake političke stranke koja je barem relativno najjača u vladajućoj većini. A nijedan taj sastojak u ovom času ne postoji. Posao premijera nije samo da opstruira nekakve ideje ili kadrovska rješenja koja dolaze od nadležnih ili nenadležnih, bilo Pantovčaka, bilo potpredsjednika vlade. To može raditi, ali to se mjeri u promilima u kvantumu posla premijera”.

Što mislite o Nacionalnom programu reformi?

“U to nemam nikakvog povjerenja. To je obična poza, na tome očito nije temeljito rađeno. Tu ima svega i svačega. Zdravstvo, privatizacija… Čega? Formalno prva osoba u Vladi nije u stanju dati nijedan konkretan odgovor ni na jedno konkretno pitanje. Ni kome pogoduju, ni za koga traži zemljište po Slavoniji, ni koje to strateške tvrtke misli privatizirati… Jesu li to vode, jesu to šume? Ne znam što je onda ostalo. Kad HDZ priča o privatizaciji, onda treba biti oprezan. Ali, da sad ovo ne bi bila predrasuda prema HDZ-u. Podravka i Končar? Tu država ni nema većinski paket. Čak i da se proda, a ja to ne bih radio, ti novci neće riješiti neki važniji hrvatski problem. Tog nema, to je magla. Zato i ne žele odgovoriti na to što će prodati. Microsoft, Yahoo? Nažalost, to nemamo. To nije naše. Što misle prodavati? Inu?”, rekao je među ostalim Milanović za RTL Danas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.