Izviždali predsjednicu dok je govorila o slobodi medija

Vijesti 03. svi 201613:44 > 15:09
N1

U Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu u utorak održana je videokonferencija o slobodi medija i provjeravanju činjenica, na kojoj je sudjelovala i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović

U videokonferenciju je uključeno 16 zemalja iz cijeloga svijeta.

Na konferenciji je uvodno govorila Julieta Valls Noyes, veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj, stručnjak za provjeru podataka u tekstovima Glenn Kessler i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

”Na ovom smo događaju radili danima i sretni smo što se ostvario. Ovdje su novinari i studenti novinarstva. Slobodni mediji su nužni i branimo potrebu takvih medija širom svijeta. Novnarske slobode moraju biti usklađene s profesionalnim standardima”, kazala je uvodno Valls Noyes.

Predsjednica RH je kazala da sa zadovoljstvom nazoči ovoj konferenciji te se zahvalila organizatorima.

”Sloboda medija jedna je od ključnih sloboda i ljudskih prava. Thomas Jefferson je rekao ako su mediji slobodni i ako svi mogu čitati svi će bit zadovoljni zadovoljni. Nadam se da to i dalje vrijedi. Ja ću i dalje poticati slobodu medija”, rekla je predsjednica zaključivši svoje uvodno obraćanje citatom: ”Čak i ako se ne slažem s onim što je rečeno uvijek ću braniti pravo da se nešto kaže”, rekla je Grabar Kitarović.

Članovi Radničke fronte, aktivisti i aktivistice te neki novinari i novinarke njezin govor su popratili zvižducima te su napustili dvoranu, dok su neki u dvorani držali transparent na kojem piše: Hrvatska Vlada ubija medije.

Nedugo potom, o tome se na svom Facebook profilu odlasila i izviždana predsjednica:

“Razočarana sam što su me upravo oni, koji se navodno zalažu za slobodu govora i medija, prekinuli za vrijeme govora u Novinarskom domu. Ne dopuštajući mi iznošenje mišljenja pokazali su kako nisu iskreni zagovornici slobode govora, već očito angažirani aktivisti. I dalje ću se ustrajno zalagati za očuvanje slobode medija i za odgovrnost za izrečenu javnu riječ!”

Okupljenima se obratio i Glenn Kessler, stručnjak za provjeru podataka u tekstovima u Washington Postu.

”Bavim se provjeravanjem činjenica za Washington Posto barem pet dana u tjednu. Provjeravam  izjave političara i dajem ocjene 1 do 4 Pinocchija. Postoje ocjene koje govore da je izjava potpuno neistnita ili je potpuno istinita. Moj Pinocchio je veliki marketinški alat za naše novinarstvo. Nije ugodno ako netko dobije dva ili tri Pinocchija. Mnogo rada je potrebno za provjeravanje činjenica, ali su rezultati za novinarstvo neprocjenjivi”, kazao je Kessler.

”U SAD-u imamo zanimljivu situaciju s političarima kao Donald Trump. Na moju frustraciju i većine ljudi koji provjeravaju činjenice oni ne odgovaraju na pitanja o točnosti činjenica. On je vjerojatno  najnetočniij političar s kojim sam ikad radio. On iznosi mnoge neistine bez obzira koliko mi dokazali njihovu neistinitost”, rekao je Kessler.

Podsjetimo, u HND-u su danas i proglašeni najbolji novinari u Hrvatskoj. Novinarkom godine proglašena je Elizabeta Gojan.

VIŠE ČITAJTE OVDJE.

U povodu Svjetskog dana slobode medija, Hrvatsko novinarsko društvo jutros je organiziralo mirnu prosvjednu šetnju od Novinarskog doma do Ministarstva kulture u Runjaninovoj ulici u Zagrebu. Pod ministrovim su prozorima skandirali ‘ostavka, ostavka’.

Tijek događaja pratili smo iz minute u minutu.

Sloboda novinarstvu
Sloboda novinarstvu
Sloboda novinarstvu
Sloboda novinarstvu
Sloboda novinarstvu
Sloboda novinarstvu
Sloboda novinarstvu
Sloboda novinarstvu
Sloboda novinarstvu
Sloboda novinarstvu
Sloboda novinarstvu
Sloboda novinarstvu
Sloboda novinarstvu