Vlada: Kad vidi planirane reforme EK će promijeniti brojke

Vijesti 04. svi 201608:29 > 11:22
Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković ustvrdio je u srijedu na sjednici Vlade kako je uvjeren da će Europska komisija, kada provede analizu mjera predloženih Nacionalnim programom reformi, promijeniti svoje prognoze rasta hrvatskog gospodarstva.

Govoreći na početku sjednice Vlade, Orešković je podsjetio kako prema jučer objavljenim proljetnim prognozama EK očekuje da će hrvatsko gospodarstvo ove godine rasti po stopi od 1,8 posto. Time je EK snizila svoju prethodnu procjenu od 2,1 posto. Vlada prognozira rast od 2 posto, MMF od 1,9 posto, ali ja mislim da ćemo postići veći rast, naglasio je Orešković.

Kazao je i da je snižena prognoza EK temeljena na podacima za zadnji kvartal 2015. godine, u kojem je zabilježen rast niži od očekivanja. No, kaže Orešković, nakon toga svi indikatori su vrlo pozitivni. „Kada vide Vladine planove, promijenit će brojeve“, izjavio je premijer.

Naglasio je i da prilikom izrade tih prognoza EK još nije imala uvid u predloženi reformski program, odnosno da je analiza rađena dva-tri tjedna radije, pa u nju nije mogao biti uključen primjerice plan Vlade da javni dug smanji za 200 milijuna eura.
Kao pozitivno je izdvojio potvrdu EK o očekivanom ovogodišnjem deficitu na razini od 2,6 posto BDP-a, na kojoj ga planira i Vlada. „Vidi se da je to bio realan plan i to je i Europska komisija potvrdila“, rekao je Orešković.

Ukidanje pečata

To bi trebalo pridonijeti modernizaciji poslovnih procesa i poboljšanju usluga tijela državne upraveprema građanima uz istodobno podupiranje gospodarstva kroz operacionalizaciju stvaranja jednostavnijeg poslovnog okruženja, smatra Vlada.

Pečat imaju još samo Grčka, Irska i Hrvatska, istakao je premijer na početku sjednice Vlade.

“Tko god ga ima, može ga staviti u ladicu za uspomenu”, kazao je Tihomir Orešković.

Pokroviteljstva

Vlada donosi i odluku o osnivanju Odbora za obilježavanje obljetnica i Radne skupine za obilježavanje 25. obljetnice državnosti Republike Hrvatske, jer je “obljetnicu potrebno svečano i dostojanstveno obilježiti”, kako je kazao predstojnik Ureda predsjednika Vlade Neven Zelić. Naveo je i da će odborom supredsjedati predsjednica Republike, predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Vlade.

Vlada je također omogućila pokroviteljstvo nad javnim događanjima čiji su organizatori pravne osobe. Vlada će, prema odluci, moći preuzeti pokroviteljstvo na takvim događajima ako se sadržajem, ciljevima, važnošću, tradicijom, humanitarnim značenjem pokaže da će ti domaći ili međunarodni događaji pridonijeti razvoju Hrvatske.

Izvješće pravobraniteljice

Bilo je riječi i o izvještaju pučke pravobraniteljice za 2015. godinu. Ministar pravosuđa Ante Šprlje predstavio je izvještaj i naveo da se Vlada o njemu očitvala te će to mišljenje uputiti u Sabor.

Tijekom 2015. godine zabilježen je porast predmeta, koje je vodio taj ured. U 8 posto slučajeva je utvrđena povreda. Najviše se pritužbi odnosi na diskriminaciju na tržištu rada, istakao je ministar.

Prihvaćena su godišnja izvješća za 2015. godinu o stanju javnih projekata financiranih zajmovima i darovnicama Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), ali i financiranih novcem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), zajmovima i darovnicom Europske investicijske banke (EIB) te zajmovima i bespovratnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe (CEB).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.