Leković: HDZ-ovac Mikulić i HNIP-ovka Katja Kušec lažu

Vijesti 04. svi 201610:50 > 10:53
N1

"Andrija Mikulić i Katja Kušec lažu: Od ustoličenja novog vodstva na HRT-u se dogodilo sedamdesetak nelogičnih i neobrazloženih smjena, a profesionalna razina informativnog programa zbog politizacije je katastrofalna", naveo je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva u reagiranju na emisiju Otvoreno, u kojoj je s njima gostovao u utorak.

Njegovo očitovanje u kojemu ih proziva za obmanjivanje javnosti, a na što u emisiji nije odgovorio, prenosimo u cijelosti:

Ispričavam se svim građanima Republike Hrvatske koji razumiju važnost slobode medija i neovisnosti novinara od političkog i svakog drugog pritiska što u sinoćnjoj emisiji „Otvoreno“ u programu HTV-a nisam adekvatno odgovorio na paušalne optužbe, neistinite tvrdnje i licemjeran nastup dvoje sudionika emisije kao niti na manipulaciju sa priopćenjem HND-a povodom stanja na HRT-u i pokušajem vodstva HRT-a da tvrdnje iz priopćenja „demantira“ neistinama.

Na to da je od promjene vlasti sloboda medija i neovisnost novinara u Hrvatskoj dramatično ugrožena jasno i sa konkretnim argumentima Hrvatsko novinarsko društvo upozorava mjesecima, a kao predsjednik HND-a potpisao sam niz priopćenja te dao mnoštvo izjava domaćim i stranim medija koje potvrđuju značaj tog problema i opasnost po hrvatsko društvo. Činio sam to i protekla dva dana u kojima je HND sudjelovao u organizaciji više događaja povodom Svjetskog dana medija kojima je dodatno upozoreno na ugroženost slobode medija i neovisnost novinara u Hrvatskoj.

Ne prežu ni od kršenja zakona

No, uslijed umora i ogromnog stresa kojemu sam svakodnevno izložen upravo zbog borbe za slobodu medija i neovisnost novinara, uključujući stalne uvrede i prijetnje smrću, nisam adekvatno reagirao na paušalne i neistinite tvrdnje Andrije Mikulića, predsjednika saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, te jednako neistinite i licemjerne izjave Katje Kušec, predsjednice HNiP-a i važne „karike“ u novom programskom vodstvu HRT-a.

Gospodin Mikulić više je puta u emisiji ponovio svoje uobičajene tvrdnje kako političkih pritisaka na medije i novinare nema, iako je stranka kojoj pripada, HDZ, izravan pritisak na novinare i medije primjenjivala i mjesecima prije dolaska na vlast (o čemu postoje svjedočenja i dokazi), a nakon formiranja nove vlasti taj je pritisak eskalirao, posebno kada je u pitanju javni medijski servis HRT. Također vladajući ne prežu niti od kršenja zakona ukoliko tako mogu ostvariti svoj cilj da ovladaju medijima, kao, na primjer, u slučaju Agencije/Vijeća za elektroničke medije. U svemu tome gospodin Mikulić igra nezanemarivu ulogu kao prvi predsjednik saborskog tijela nadležnog za medije iz redova vladajućih u povijesti neovisne Hrvatske.

HNIP – “kazneni odred” HDZ-a

Kada je riječ o samom HRT-u utjecaj političkih pritisaka najvidljiviji je iz činjenice da je od imenovanja Siniše Kovačića za v.d. glavnog ravnatelja HRT-a (a do tada predsjednika udruge Hrvatski novinari i publicisti) smijenjeno čak sedamdesetak urednika i ostalih zaposlenika HRT-a koji izravno sudjeluju u kreiranju programa. Niti jedna smjena nije argumentirano obrazložena, a najveći dio je smijenjen bez ikakvog obrazloženja. Također, učinjeno je to u „tehničkom“ mandatu kada čak niti vlade ne donose odluke od suštinske važnosti.

Katja Kušec, aktualna predsjednica HNiP-a, jedna je od niza članova te udruge koji su promjenama na HRT-u zasjeli na najodgovornije dužnosti. Svako priopćenje HNiP-a i nastup njegovih čelnika u javnosti je politički pamflet u korist vladajućih i krši elementarna profesionalna i etička načela novinarstva.

HNiP je i utemeljen formalno kao udruga novinara i publicista, a zapravo kao „kazneni odred“ HDZ-a koji pomaže vladajućoj koaliciji da zagospodari HRT-om kao „ratnim plijenom“, te da se obračunava sa HND-om i nepoćudnim novinarima i medijima, uključujući i one na HRT-u. Pri tome se koriste laži i zloupotrebljavaju interni HRT-ovi propisi. Posljednji javnosti već poznati primjeri su otkaz Saši Kosanoviću te otkazivanja honorarne suradnje Ivici Štoriću.

Znatni pad gledanosti

Tvrdnja Katje Kušec kako je od dolaska novog vodstva HRT-a program kvalitetniji i nije pod političkim utjecajem krajnje je uvredljiva za sve koji bilo što znaju o novinarstvu kao i za građane kojima bi HRT morao biti javni medijski servis. A i gledanost programa HRT-a, posebno najvažnijih informativnih emisija, po službenim podacima koje vodstvo HRT-a krije, znatno je pala.

Sve je to navedeno i u priopćenju HND-a od prije nekoliko dana koje je neistinitim tvrdnjama vodstvo HRT-a nastojalo opovrći svojim priopćenjem. Niti to nije bilo dovoljno već je priopćenjima manipulirano u jučerašnjoj emisiji na način da je šturo i neodređeno rečeno kako je HND kritizirao stanje na HRT-u, a potom je na ekranu ispisan dio HRT-ova pokušaja demantija sa neistinitim i ničim dokazanim tvrdnjama, čime je grubo prekršeno pravo gledatelja na potpunu i objektivnu informaciju.

Iako je na sve manipulacije i laži aktualne vlasti i vodstva HRT-a HND već višestruko javno upozoravao, a osobno sam na tu temu da na desetke argumentiranih izjava, morao sam to jasno ponoviti i u sinoćnjoj emisiji „Otvoreno“ ali sam to propustio učiniti. Stoga to činim na ovaj način jer je za dobrobit hrvatskog društva neophodno još jednom javno upozoriti kako je HRT pod potpunom političkom kontrolom vladajućih te kako je rezultat te činjenice na desetke ničim obrazloženih i profesionalno nelogičnih smjena i katastrofalno niska profesionalna razina, prije svega informativnog programa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.