500 prosvjednica zatražilo dotojanstvo djece u vrtićima!

Vijesti 05. svi 201617:16 > 17:24
Pravo na grad

Ispred Doma sindikata u Zagrebu oko 17 sati je započelo okupljanje prosvjednika - demonstracija "Daj pet za DPS" (Državni pedagoški standard) organizira Sindikata obrazovanja, medija i kulture preselila se zatim na Trg bana Jelačića.

Gradom su prodefilirale parole “Dosta pretrpanih skupina”, “Djeca imaju pravo na dostojanstvene uvjete” ,”Novi vrtići, nova radna mjesta”, “Za ‘vrh’ grada auto parada – vrtićima igračke s otpada”, “Tražimo dostojanstvo pedagoške struke” i “Sada su mu mete iz vrtića tete”.

Na trgu se okupilo oko 500 prosvjednica i prosvjednika, koji zahtijevaju bolje uvjete za djecu i njihove pedagoge u predškolskom odgoju – i to vrlo bučno. Božica Žilić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture javila se u program N1 televizije s Trga bana Jelačića, na kojemu privodio kraju prosvjed stotina vrtićkih teta.

Prema istraživanjima iz 2014., u zagrebačkim dječjim vrtićima u grupama u dobi od 13 do 18 mjeseci bilo je više od 20 djece, a trebalo ih je biti osam. U trećoj godini života trebalo bi ih biti 14, a u zagrebačkim grupama ih je oko 26. Nema nijedne zagrebačke vrtićke grupe djece u petoj godini života u kojoj ih je manje od 28 do 30. Žilić je upitala je li to dostojanstveno okruženje za odgajatelje i djecu te ustvrdila da je licemjerno govoriti da su djeca na prvome mjestu dok su oni koji s njima rade na posljednjem.

U vezi s prehranom djelatnika u predškolskom sustavu, podsjetila je da je im je prije dvije godine izbačena naknada za topli obrok i na neki su način – nakon što se zadovolje potrebe djece prema normativu – mogli uzeti obrok te za nj platiti sedam kuna, što, kako je rekla, nije problem, no žele da im se osiguraju prostorni i zdravstveni uvjeti jer obroke ne mogu nositi od kuće.

Podsjetila je na izjavu pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivice Lovrića, koji je, kako tvrdi, rekao da njihovi zahtjevi nisu realni i da se pedagoški standardi trebaju uskladiti s hrvatskom ekonomskom realnošću. “Vjerojatno je mislio da nam treba uzeti novac kako bi ostalo više za fontane i luksuzne BMW-e i njihovu dodatnu opremu”, poručila je Žilić na skupu, što je popraćeno burnim negodovanjem više od tisuću sudionika prosvjeda. Dodala je da su dobili potporu političkih stranaka, ostalih sindikata i kolega iz mnogih krajeva Hrvatske, a pročitano je i pismo potpore kolegica iz Splita.

Ovaj se sindikat već dugi niz godina bori s nepoštivanjem zakona koji reguliraju djelatnost ranog i predškolskog obrazovanja, posebno s nepoštivanjem Državno pedagoškog standarda (DPS).

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je predstavnice “teta”da sjednu za stol, kako bi zajednički riješili problem, no oni nisu odustali od protesta.

N1

Od 2008. godine kada je donesen DPS predškolskog odgoja i obrazovanja, koji je u punoj primjeni trebao biti 2014., mnogi se gradovi nisu postupno prilagođavali i radili na stvaranju uvjeta za njegovu punu primjenu.

N1

Tako primjerice u Gradu Zagrebu, koji ima najviše vrtića (60 gradskih i toliko privatnih), dugi niz godina nije riješen gorući problem broja djece u odgojnim grupama.

Zagreb ima oko 10 tisuća djece više od dopuštenog standarda jer sustavno godinama nije planirao i razvijao kapacitete sukladno stvarnim potrebama.

N1

Prosvjednici vlastima poručuju da se prestanu poigravati s predškolskim sustavom, da poštuju propise koji reguliraju našu djelatnost, poručuju i da se mora stati na kraj odlukama grada Zagreba koje su iznad odluka Hrvatskog sabora, radu u pretrpanim grupama i igrama bez pravila.