Hrvatska među najgorima u EU po zaposlenosti mladih

Vijesti 05. svi 201617:43 > 17:43
N1

Je li Garancija za mlade uspješna ili ne? Strukturna je to mjera prema kojoj je osobama do 30 godina života nakon završenog školovanja država dužna omogućiti zaposlenje u roku od četiri mjeseca.

Na popularno nazvanim Mrsićevim mjerama tisuće mladih steklo je radno iskustvo. No, polemike se vode oko toga jesu li samo jeftina radna snaga ili se mladima usitinu pomoglo.

Garancija za mlade Ivanu je omogućila da pronađe posao, ali ne za četiri mjeseca kako je tim programom planirano, nego godinu dana nakon završetka studija.

“Imao sam i nagrade što se tiče izvrsnosti, no to sve nije pomoglo da nađem posao prije iako se iz te garancije očekuje da će mladi četiri mjeseca nakon izlaska s fakulteta pronaći posao”, rekao je Ivan.

Sada je na stručnom osposobljavanju i nada se nastavku zaposlenja.

“Radim posao u struci, puno učim naučio sam puno od kad radim ovih 6 mjeseci u Hrvatskoj zajednici županija i mogu reći da sam zadovoljan.”

Strukturna mjera Garancija za mlade iz europskih se fondova za razdoblje od 2015. do 2020, financira sa 132 milijuna eura.

“Moglo se sve trošiti još od rujna 2013. dakle 2015. s dvije godine zakašnjenja ništa nije bilo ugovoreno i onda su se trznuli i krajem 2015. ugovorili značajnija sredstva s tim da sad treba ta sredstva potrošiti. Jako malo vremena je ostalo za trošenje i pravdanje sredstava kako ne bi morali primljeni predujam vratiti u EU”, rekla je HDZ-ova Ivana Maletić.

Maletić upozorava i da se previše usmjerilo na mjeru stručnog osposobljavanja. Bivši ministar, Mirando Mrsić, za čijeg je mandata i uvedena garancija za mlade smatra da su kritike neutemeljene, nezaposlenost mladih smanjila se, kaže za 10-ak posto. Više od 80 tisuća mladih bilo je obuhvaćeno tom mjerom.

“Mjera stručnog osposobljavanja je jedna od najboljih mjera bivše Vlade i vjerujem da će i ova Vlada nastaviti s tom mjerom. Preko 60 posto mladih ljudi nakon te godine dana se zaposli i dobije radno mjesto i to je cilj garancije za mlade”, kazao je Mrsić.

Garancija se, smatraju mladi, često koristila da bi se dobila jeftina radna snaga ili zaobišle zakonske pepreke za zaposlenja na nedoređeno.

Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj je 42 posto, a od zemalja Europske unije lošije su samo Španjolska i Grčka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.