Mještani protiv skladištenja nuklearnog otpada u Dvoru

Vijesti 06. svi 201617:15 > 18:24
N1

Dobrodošli u grad nukleranog otpada - natpis je to koji dočekuje sve koji dolaze u Dvor. Trgovska Gora, odnosno vojarna Čerkezovac, mjesto je gdje država želi skladištiti radioaktivni otpad. A oni kojima pogled iz dvorišta seže upravo na to mjesto poručuju da ga tamo ne žele i da ih je strah.

Dio mještana općine aktivirao se putem peticije i organizirao Stožer za obranu Dvora od nukleranog otpada, sakupio 5700 potpisa i poslao ih državnom vrhu, no odgovor još nisu dobili.

Država upravo završava javnu raspravu o skladištenju otpada u Dvoru, na koju je stiglo nekoliko desetaka primjedbi. Najveći će dio otpada doći iz nuklerane elektrane Krško – čak polovica koja je nastala od početka njezina rada.

U Sloveniji ga je neisplativo skladištiti, kažu u Državnom uredu za zaštitu i nukleranu sigurnost, a dovoženje otpada ni na koji način neće ugroziti zdravlje stanovnika.

U Dvoru je održano nekoliko tribina te su svi mjesni odbori odbacili mogućnost otpada.

Skladištenje nukleranog otpada u Dvoru nije trajno rješenje, ali alterntivne lokacije nema, a nuklerani otpad u Dvor bi trebao stići najkasnije 2023.

Pogledajte prilog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.