Sinčić najavio Bandiću protukandidata u bitci za Zagreb

Vijesti 07. svi 201609:16 > 10:02
N1

Najnovije mjesečno istraživanje CRO Demoskopa pokazalo je gotovo izjednačenu poziciju HDZ-a i SDP-a na vrhu ljestvice, nastavak trenda pada izborne podrške Mostu i popularnosti premijera Oreškovića, ali i daljnji rast potpore Živom zidu. Saborski zastupnik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić bio je gost Novog dana.

Živi zid tako sada uživa popularnost od 7,3 posto, a Sinčić za taj rast navodi dva glavna razloga.

“Mi smo mnogo jači nego što se to vidi u Saboru. To su u stvarnosti stotine tisuća glasova. Vidimo da su na rezultate utjecale dvije stvari – išli smo razotkrivati kriminal kod Hrvatskog centra za razminiranje, no nažalost su tik pred konferenciju počeli ljudi otkazivati jer su dolazili pozivi gdje su im iz Mungosa i drugih tvrtki prijetili otkazima. Namjeravamo završiti tu borbu, ali sve to ovisi o građanskoj hrabrosti. Pozivam građane i ja ću im kao zastupnik dati potporu. Druga stvar je činjenica da smo uveli u proceduru uveli izmjene ovršnog zakona, to je ono što radimo godinama. Tijekom procesa i rasprave ćemo nastojati uvjeriti što više zastupnika da je to dobra stvar”, kazao je Sinčić.

A glavna promjena na kojoj inzistiraju je pravo na dom, odnosno da od ovrhu bude izuzeta nekretnina u kojoj obitelj živi. Za druge stvari koje je potrebno promijeniti u ovršnom zakonu Živi zid će se boriti amandmanima. Sinčić se nada da će tu dobiti podršku saborske većine, a za koaliciju Mosta i HDZ-a tvrdi da ne funkcionira.

“Koalicija ne funkcionira. Čak i one izmjene da se smanje plaće zastupnicima… Ništa od toga. Teško je njima vjerovati.”

Prošlo je prvih 100 dana Vlade, a to se otprilike uzima kao mjera da se nova Vlada posloži i zauzme jasnu strategiju djelovanja, no čak 70 posto ispitanika CRO Demoskopa smatra da zemlja ide u krivom smjeru. Krivca za to Sinčić vidi u Tihomiru Oreškoviću.

“Kad je došao novi premijer, birači Mosta i HDZ-a su očekivali da će on donijeti neke nove mjere i potaknuti zapošljavanje, no vidimo da sve opet ide po starome – zemlja se zadužuje, rasprodaje se imovina i povećavaju proezi. Prvenstveno porez na nekretnine protiv kojeg smo u potpunosti i koji bi mogao izazvati desetak tisuća ovrha”, kazao je, a nije optimističan ni što se tiče reforme poreznog sustava, a niti najavama ministra graditeljstva Lovre Kuščevića da će doći do izmjena u oporezivanju nekretnina.

“Kada pogledate projekcije, koji dug dolazi na naplatu, to je samo psihološka priprema. Cilj Vlade je očito da preraspodjeli nekretnine. Ovaj porez bi dotukao najsiromašnije i to je nastavak te pljačke koja se radi nad imovinom građana. Nisu ponuđeni nikakvi pravi programi. To se očekivalo od premijera, no on to nije napravio i zato su rezultati anketa takvi.”

Živi zid ne planira s nikim koalirati, njihovi su ciljevi jasni.

“Naš je cilj uzeti vlast ili biti oporba. S njima ne možemo surađivati. Vidite kako je završio Most. Isto su najavljivali promjene pa sada i sami priznaju da se s HDZ-om ne može surađivati.”

Jučer se u Saboru ponovno nije moglo glasati jer nije bilo kvoruma.

“To bi trebalo ispitati. Mi već drugi tjedan nemamo kvorum, još uvijek se recimo nije glasalo o izvješću HNB-a. Postoje disfunkcionalnosti u Saboru, nezadovoljstva u stranci Milana Bandića, iz HSS-a, iz Mosta… Mnogi zastupnici kad komentiraju između sebe vide da to ne funkcionira i ne progonoziraju dug vijek ovoj Vladi.”

HDZ je navodno Mostu postavio ultimatume. Spremni su rušiti Vladu ako se u sustavu policije “ne uvede red” i ako se na čelne pozicije u ravnateljstvo policije i PNUSKOK-a ne dovedu kadrovi za koje će HDZ smatrati da su kompetentni i kvalitetni. Osim policije, jedna od glavnih točaka prijepora je i INA.

“INA je jedna jako složena priča. Tu je napravljen veliki kriminal i izdaja. Pozivam Sanadera da prizna da je prodao INA-u, da ju spasi, a žrtvuje sebe ako ima još malo časti. Mi sad imamo, da kad dođe neka vlast smijeni čovjeka radio on dobro ili ne. To se ne smije raditi, to je čisto politikanstvo”, smatra Sinčić.

SDP je najavio da će biti žestoka oporba, no zastupnik Živog zida ne misli tako.

“Ne mogu reći da je žestoka oporba. Morali biste žestoko govoriti, a tu je najjači Milanović kojega sam u Saboru vidio samo dva puta. Ne vidim nikakvu veću žestinu u oporbi. Oni i vladajući su tu negdje po stavovima.”

Sinčić ne vjeruje u moguća preslagivanja u Vladi, već realnijom opcijom vidi prijevremene izbore..

“Mi nećemo sudjelovati u preslagivanju, mi ćemo biti oporba. Već sam rekao koji je naš stav. Ili vlast ili konstruktivna oporba. Mislim da je preslagivanje ovog časa malo moguće, mislim da su izgledniji izbori. Za preslagivanje bi se trebalo raspasti pola Mosta ili doći do nekih poteza s HNS-om, što je teško.”

Bliži se i borba za Zagreb. Milan Bandić će se ponovno kandidirati, a svoju je kandidaturu najavila i njegova bivša zamjenica, Sandra Švaljek.

“Bandić je svakako favorit i sudeći prema onome što se događalo on bi mogao opet pobijediti što mi naravno nije drago. Za njega nije Gradsko poglavarstvo, nego neke druge institucije iz kojih je nedavno izašao. Mi ćemo imati svojeg kandidata. Imamo ime no nećemo još izaći u javnost”, zaključio je Sinčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.