Prcela šokiran poslanicom: Ovo njeno kolebanje… Zašto!?

Vijesti 10. svi 201610:21 > 10:42
youtube/screenshot

Pater Luka Prcela šokiran je predsjedničinom poslanicom o čemu je progovorio u kontroverznoj emisiji Bujica, ali najviše njenim odstupanjem od onoga što se događalo u vrijeme i dok je pater sam lobirao za nju.

Velimir Bujanec i pater Luka Prcela su najprije utvrdili da je pater u komunizmu proveo u zatvoru tri godine, nakon čega su uslijedile dvije i pol godine zabrane javnog djelovanja. Jeste li se nadali da će vam se slično dogoditi u demokratskoj Hrvatskoj, upitao ga je zatim kontroverzni voditelj, poznat po poziranju u nacističkoj odori, pravomoćnoj presudi za zloporabu droga, raspisivanju svojevrsnih tjeralica u svojoj emisiji, uz pomoć kleveta, ali i bliskim odnosima s vladajućim HDZ-om.

“Ni u snu nisam tako nešto mogao pomisliti! Kad sam gledao poslanicu naše drage predsjednice, ona je rekla: Meni je savjest čista. Tako i ja kažem – meni je s čista. Kao što je Stepinac ’46. godine rekao da mu je savjest čista i da bi bio hulja da nije osluškivao bilo svoga naroda, ja sam svećenik, čovjek koji osluškuje bilo svoga naroda. Također bih bio hulja da ne kažem da je Tuđman rekao da je NDH vjekovni san hrvatskog naroda”, izjavio je dominikanac.

Pozvao se i na Isusa te Mojsija, i ustvrdio da govoriti o propovijedanju Evanđelja, bez veze sa stvarnošću – “muženje gromobrna, šišanje zmija”, jer se po naputku kolega iz Njemačke drži maksime da jedno oko mora držati na Evanđelju, a drugo na novinama.

“Najveći sam krivac što sam rekao da je NDH je bila samo nezavisna država hrvatska, ni bolja ni gora od drugih”, kazao je Prcela, dodajući da je on samo metaforički rekao da ne može oprostiti predsjednici što je rekla da NDH nije bila nezavisna, jer “ona nije mogla to reći sa tog mjesta”.

Toliko naglašavati zločinački karakter hrvatske nezavisne države, to je za mene zaista zločin“, kazao je Prcela.

Povijest po Prceli

“Hrvati nemaju veze ni s fašizmom ni nacizmom. Hrvati su bili Hrvati. Prva vojska je bila domobranska, ustaše su se kasnije pridružile”, tumači dalje pater.

“Ako mi netko dokaže da je Pavelić ubio više ljudi u Jasenovcu ili do kraja rata, nego što je ubijeno nakon rata – dao bih da mi odsjeku dvije ruke”, kazao je.

“Da sam lobirao za Kolindu Grabar Kitarović, to je živa istina”

Bujanec je zatim rekao da je pratio njegove propovijedi i da je zapazio kako je pater kod vjernika lobirao za predsjednicu, protiv Ive Josipovića. Upitao ga je kako je moguće da ga tada nitko nije napadao.

Malo je čudno da me tada nitko nije napadao, iako znam da su protiv mene radili. A da sam lobirao za Kolindu Grabar Kitarović, to je živa istina. Osim toga, ja sam se susreo s njim na splitskoj rivi, pitao sam neke svoje prijatelje koji su je pratili (i pitao ih): Je li to Kolinda? Je. Pristupio sam joj i razgovarao s njom, rekao joj da bude hrabra”, prisjeća se dominikanac.

“Ovo njeno kolebanje sada, ja ne znam zašto, kako!? Ako se želi poistovijetiti s Mesićem i Josipovićem, neka to jasno kaže svojim biračima i hrvatskom narodu, pa ćemo mi drugačije onda pričat”, kazao je.

Rekao je i da se ne boji zatvora, koji mu sprema SDP-ovac Arsen Bauk, za kojeg je naveo i da je možda učenik Udbe, prkosno poručivši: “Vaša sablja, moja glava!”

“Nema te slobode za koju bih ja žrtvovao svoj obraz!”, kazao je Prcela.

Dosta mu je diktature

“Hvala i vama na pozivu i hvala Bogu da ste mi omogućili da ne govorim samo s oltara. Ja ne znam je li ovo propovijed, šta je ovo? Zašto ja ne smijem govoriti? Zašto kad ja nešto progovorim, reagira čitava javnost? Kad držim misu za poglavnika, proziva me se stalno… Meni je dosta više te diktature!”, kaže Prcela, uz pozdrav gostu Boži Vukušiću.

Gost je, pak, kazao da postoji “konfuzija oko NDH”, kazavši da ga je pater preduhitrio, pa se i sam pozvao na Stepinca, koji je rekao da je on rekao da je “NDH rezultat vjekovnih težnji hrvatskog naroda za hrvatskom državom”, što je slično tvrdio i Tuđman devedesetih – a to su dva najveća autoriteta u 20. stoljeću, duhovni i politički.

Reakcije na obraćenje predsjednice pogledajte u prilogu Nikoline Zavišić.