Juretić čestitala Dan obitelji

Vijesti 15. svi 201615:15 > 15:23
N1

U povodu Međunarodnog dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja, Ministarstvo socijalne politike i mladih uputilo je čestitku u kojoj ističe da je taj dan najbolja prilika za podizanje svijesti javnosti o važnosti dostojnog položaja obitelji u društvu, promicanju podrške obitelji i značaja obiteljskih vrijednosti.

Svjesni važnosti uloge obitelji u društvu, Ujedinjeni narodi proglasili su 15. svibnja Međunarodnim danom obitelji, koji je prvi puta obilježen 1994. pod sloganom “Obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”.

I danas, možemo reći, da je slogan aktualan te zaslužuje našu punu pažnju”, stoji u čestitci Ministarstva socijalne politike i mladih.

Podsjećaju da je ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana obitelji u znaku stvaranje pozitivnog ozračja za provedbu Vladinih mjera za osnaživanje mladih u planiranju obitelji, stvaranju pretpostavki za kvalitetan obiteljski život i odgovorno roditeljstvo te poticanju društva na svim razinama na zaštitu i osnaživanje uloge obitelji.

“Vjerujemo da dosad učinjeno na području osnaživanja obitelji i njene uloge u društvu čini samo manji dio onoga što ona zaslužuje te da je njena uloga nezamjenjiva bez obzira na vrijeme i okolnosti u kojima se nalazimo”, navodi se u čestitci.

Ujedinjeni narodi 15. svibnja proglasili su Međunarodnim danom obitelji još 1989., no prvi put je obilježen 1994. koja je bila proglašena Međunarodnom godinom obitelji, s namjerom da takva bude svaka deseta godina u nizu.

U suvremenom društvu mijenja se struktura obitelji

Struktura obitelji mijenja se u suvremenom društvu pa su tako sve rijeđe proširene obitelji koje obuhvaćaju tri generacije, a jednoroditeljske obitelji sve su češći oblik obiteljske zajednice.

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku (popis stanovništva iz 2011.) u Hrvatskoj su od 1.215.865 obitelji, njih 207.862, odnosno 17,09 posto bile jednoroditeljske obitelji. Od toga 174.517 obitelj su činile majka i dijete, a u 33.345 otac i dijete.

U Gradu Zagrebu od 221.875, njih 43.554 su jednoroditeljske što čini čak 19,6 posto. Od toga, 37.162 obitelji čine majka i dijete, dok 6.392 obitelji čine otac i dijete.