Put u Iran velika je šansa i za firmu u kojoj radi Kitarović

Vijesti 16. svi 201615:37 > 15:53
HINA / pool / CROPIX

Ukidanje sankcija Iranu pokušat će iskoristiti hrvatski gospodarstveni koje predvodi predsjednik HGK Luka Burilović, u sklopu službenog posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Teheranu od 16. do 19. svibnja. Potporu ovom posjetu dat će i ministri gospodarstva te poduzetništva i obrta, Tomislav Panenić te Darko Horvat, priopćeno je iz HGK.

Uz spomenute, više od 70 hrvatskih gospodarstvenika sudjelovat će u utorak, 17. svibnja na poslovnom forumu u Gospodarskoj, industrijskoj, rudarskoj i poljoprivrednoj komori ALBORZ u Islamskoj Republici Iran.

Cilj foruma je jačanje suradnje između hrvatskih i iranskih tvrtki, povećanje robne razmjene, pronalaženje mogućnosti ulaganja te predstavljanje Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije. U sklopu foruma bit će organizirani B2B sastanci između hrvatskih i iranskih tvrtki pokrajine Alborz u svrhu pronalaska odgovarajućih poslovnih partnerstva. U srijedu, 18. svibnja održat će se Hrvatsko-iranski gospodarski forum na kojemu će sudjelovati 70 hrvatskih gospodarstvenika i 120 iranskih tvrtki.

Hrvatski gospodarstvenici koji putuju u Iran s predsejdnicom države dolaze iz 50 izvozno orijentiranih tvrtki iz područja energetike, građevine, farmaceutike, IT-a, brodogradnje, turizma, među kojima su i INA, CRODUX, Dalekovod, PPD, Đuro Đaković Holding, Ivanićplast, ROTOPLAST, TŽV GREDELJ, Partner banka, IGH, IMR HAMBURG, ADRIA WINCH itd. Jedna od tih firmi je i AD Plastik, najveći hrvatski proizvođač plastičnih dijelova za automobilsku industriju.

‘Velika je to šansa za AD Plastik’

Predsjednik HGK Luka Burilović u priopćenju od prošloga tjedna ističe kako će Iran će u narednih nekoliko godina morati obnoviti vozni park, a procjenjuje se da će u narednih desetak godina nabaviti oko pola milijuna gospodarskih vozila. „Velika je to šansa našim tvrtkama koje proizvode dijelove u autoindustriji, poput primjerice tvrtke AD Plastik koja je dio izaslanstva.

S obzirom na planirana ulaganja, nije nerealno da RH sudjeluje s 1% u ukupnom uvozu u Iran. U tom bi slučaju naše gospodarstvo bilo bogatije za impresivnih 657 milijuna dolara.“ – rekao je Burilović.

Inače, Jakov Kitarović, suprug predsjednice Hrvatske, početkom veljače zaposlen je upravo u AD Plastiku i to na radnom mjestU ‘savjetnika za korporativnu sigurnost’. Na pitanje kako je došlo do zapošljavanja supruge predsjednice RH u njihovoj tvrtki, u AD Plastiku su u veljači kazali da je zapošljavanje Jakova Kitarovića samo realizacija plana i reorganizacije unutar kompanije.