HND: Slažemo se s VEM-om, HNIP: To je prostački tekst

Vijesti 18. svi 201613:29 > 13:38
Pixsell/N1

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković podržao je ocjenu koju je Vijeće za elektroničke medije (VEM) izreklo u vezi s napisom portala Index.hr o tv prijenosu izlaganja zemnih ostataka Leopolda Mandića i kazao da se ona slaže sa stavovima iz priopćenja koje je HND izdao tri dana nakon objave teksta.

Slažemo se s Vijećem za elektroničke medije da je tekst uvredljiv za neke čitatelje, ali da u tom slučaju nema govora mržnje. U našem priopćenju govor mržnje je spomenut više kao neprihvatljiva mogućnost kojoj može voditi eskalacija situacije, kazao je Leković u vezi s tekstom „Mrtvaci uživo: katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ objavljena na Indexu 13. travnja 2016.

Također, kao što je VEM pozvao na promicanje kulture dijaloga i izbjegavanje netolerantnih pristupa, HND je pozvao novinare da se u svom radu vode etičkim načelima.

Nakon navedenog prijenosa, HND je pratio stanje i reagirao u nekoliko navrata, najprije je osudio prijetnje novinarima, a potom se usprotivio zahtjevima za sudskom zabranom Indeks.hr-a, kazao je Leković uz napomenu da je VEM reagirao na više zahtjeva iz javnosti, među kojima nije bilo HND-a.

HNIP osuđuje priopćenje Vijeća za elektroničke medije u vezi Indexova članka

Hrvatski novinari i publicisti (HNIP) osudili su u srijedu priopćenje Vijeća za elektroničke medije (VEM) u vezi članka portala Index “Mrtvaci uživo: nekrofilske katoličke orgije su najluđi show na HRT-u” jer se u njemu, kako tvrde, kontekstualno odobrava vrijeđanje rimokatoličkih vjernika u elektroničkim medijima.

HNIP u priopćenju osuđuje “nedopustivu podršku verbalnom medijskom nasilju, te nedosljednost i svjetonazornu pristranost koju je još jednom pokazalo Vijeće za elektroničke medije predvođeno samodeklariranom suradnicom jugoslavenskih obavještajnih službi Mirjanom Rakić”.

VEM je pokazao svoju neetičnost oslobađajućom presudom, odnosno izostankom bilo kakve konkretne odgovornosti za nakladnika portala index.hr Index promociju d.o.o., zbog teksta “Mrtvaci uživo: nekrofilske katoličke orgije su najluđi show na HRT-u”, autora Hrvoja Marjanovića, koji je objavljen povodom dolaska tijela sv. Leopolda Mandića, ocjenjuje HNIP.

VEM je pokazao potpunu nedosljednost kriterijima koje je sam uspostavio prije tri mjeseca. Prvi je stav Vijeća “da se u tekstu nije doslovno pozivalo na nasilje”. HNiP drži da je to točno, ali postavlja pitanje zašto isti kriterij nije uzet u obzir prije tri mjeseca, u slučaju odjave emisije “Markov trg”, čiji je nakladnik kažnjen trodnevnim prestankom emitiranja programa.

Niti u slučaju sporne odjave (zbog koje je autor Marko Jurič, za razliku od Marjanovića, odmah izrazio žaljenje), također nije niti jednom rječju pozivano na nasilje. Pritom nije uvažena niti satirička obrana teksta, koja je u slučaju primitivnog vrijeđanja vjernika navedena kao “olakotna okolnost”, navodi se u priopćenju.

Sljedeći lako osporivi argument VEM-a jest da pisac tog neukusnog i prostačkog teksta “nije uvrijedio pojedinačnu osobu”, a vrijeđanje društvenih skupina, pa tako i vjernika, ne mogu se smatrati stvarnim uvredama. I tom tvrdnjom VEM je pobio samog sebe od prije tri mjeseca u slučaju odjave emisije Markov trg, drži HNIP.

Na kraju, VEM kao argument za poštedu medijskog primitivizma i divljaštine u osvrtu na dolazak sv. Leopolda Mandića u Hrvatsku koristi ideološki skrojenu definiciju govora mržnje, koji se tobože očituje samo kada je usmjeren prema manjinskim društvenim skupinama.

Ta šuplja teza ne samo da je već odavno demantirana u slučaju južnoafričkog apartheida, gdje je manjina tlačila većinu, nego je njezina licemjernost vidljiva svakom poštenom i inteligentnom čovjeku kada pogleda presjek stavova velike većine medija u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju.

Iako su brojčana većina u društvu, stavovi vjernika su u medijskom odrazu redovito krivotvoreni ili potpuno marginalizirani, a vjernici su postali “obespravljeni objekti izlijevanja svakovrsne mržnje, vrijeđanja i podcjenjivanja”, tvrdi HNIP.

Ta udruga zbog toga pita nadležne institucije zašto se “ta sramota i šteta za hrvatsko društvo nastavlja”, odnosno zašto se ne prihvati ostavka “višestruko i višeznačno kompromitirane predsjednice VEM-a” i ne raspusti Vijeće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.