Ana Karamarko dužna državi 264.000 kn za poreze i doprinose

Vijesti 18. svi 201614:23 > 14:23
Grgo Jelavic/PIXSELL

Marketinška agencija Drimia Ane Karamarko, koja se nalazi u središtu afere Konzultantica, prošlu godinu je završila s rastom prihoda od gotovo 50 posto, uz isti broj zaposlenih i slične rashode.

Prihodi su joj skočili sa 2,69 milijuna kuna u 2014. na preko četiri milijuna u 2015. godini. Nakon što je u dvije prethodne godine imala značajne gubitke, prošlu je godinu završila u plusu od 500.000 kuna.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenulo je u srijedu ujutro postupak kojim će se utvrditi je li prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u sukobu interesa zbog poslovne suradnje tvrtke Drimia njegove sadašnje supruge Ane Karamarko i tvrtke Peritus u vlasništvu MOL-ova konzultanta Josipa Petrovića.

Tportal otkriva kako su poslovni prihodi Drimie, prijavljeni u registar godišnjih financijskih izvješća, drastično porasli u 2015. godini za gotovo 50 posto, unatoč tome što su rashodi i broj zaposleni ostali na sličnim razinama od prošle godine.

Nakon dvije godine u ozbiljnom minusu, protekle je godine Drimia ostvarila dobit od pola milijuna kuna, a u plusu je završio i drugi poslovni projekt Ane Karamarko. Naime, njezin frizerski salon Opium ostvario je prihode od 1,2 milijuna kuna i već prve je godine poslovao u plusu.

Ana Karamarko, bivša Šarić, osnovala je Drimiu krajem siječnja 2012. godine. Vlasnica je 80 posto udjela dok ostatak drži njezina dobra prijateljica i dugogodišnja poslovna suradnica Anja Lutilsky, s kojom je radila i u Europapress holdingu.

Danas znamo kako joj je prvi posao bio s tvrtkom Peritus Joze Petrovića, lobista mađarskog MOL-a i prijatelja Tomislava Karamarka.

Prvu godinu poslovanja Drimija je završila s 1,7 milijuna kuna prihoda i s nešto više od 100.000 kuna dobiti. U naredne dvije godine, 2013. i 2014, prihodi su joj bili približno isti i kretali su se oko 2,6 milijuna kuna s tim da je agencija poslovala s gubitcima. U 2013. minus je bio 567.000 kuna, a u 2014. gubitak je smanjen na 141.600 kuna.

U prošloj godini dolazi do velikog oporavka biznisa Ane Karamarko. U 2015. Drimija je u odnosu na godinu prije povećala prihode za 49 posto na četiri milijuna kuna, uz lijepu dobit od 558.365 kuna. Na svoj račun Ana Karamarko je sebi ispatila, što je vidljivo iz imovinske kartice njezinog supruga, 324.000 kuna.

Zanimljivo je kako ona, premda direktorica Drimije, nije zaposlenica svoje agencije. Za firmu radi preko RPO ugovora na osnovu kojeg joj je lani isplaćen neto iznos od 401.600 kuna. Inače RPO ugovorom svoj radni satus obično reguliraju slobodne djelatnosti poput novinara, prevoditelja i arhitekata. Kad bi si isplaćivala klasičnu plaću dobivala bi osijetno manje.

Usprkos odličnoj lanjskoj godini Drimija i dalje loše stoji kad se gleda strogo financijska krvna slika. Ima problema s likvidnošću i financijski je nestabilna. Temeljni kapital je u minusu, a ukupne obaveze su veće od dva milijuna kuna. Tako su dugovanja prema državi (porezi, doprinosi i slična davanja) povećana sa 110.684 kune na 264.837 kuna.

Drimia ima petero zaposlenih kojima je lani isplaćeno za plaće, prema podacima iz financijskog izvješća, 515.099 kuna odnosno u prosjeku oko 8.500 kuna mjesečno.

Osim Peritusa s kojim više ne radi poznato je kako je agenciju Ane Karamarko angažirao za marketinške poslove Gavrilović.Tko su drugi klijenti preko internet stranica Drimije nije vidljivo, piše Tportal.

Pokušali smo dobiti i odgovor Ane Karamarko, ali nije bila dostupna na mobitel.