Nataša Škaričić: HZZO štiti ministra Nakića

Vijesti 18. svi 201618:05 > 18:09
N1

Gošća Dnevnika bila je zdravstvena analitičarka Nataša Škaričić, koja je govorila o ukidanju invalidnina za osobe s Downovim sindromom i ostale aktualnosti u zdravstvu.

Pokazuje li slučaj s invalidninama za osobe s Downovim sindromom jedan obrazac da se zakoni donose bez ikakve analize kakav će učinak imati na korisnike?

Ne znam da je ovdje posrijedi zakon, ali je sigurno mjera – selo gori, a baba se češlja, tek da bi se maltretirala jedna od najnemoćnijih skupina građana. Bilo je očekivano da će reterirati kada su mediji shvatili, ali bio bi red da netko podnosi posljedice za ovako dramatično krive poteze.

HDZ opravdava planirano poskupljenje dopunskog osiguranja gubicima HZZO-a, koji su nastali jer država nije podmirila svoje obveze. Je li se mogao naći drugi način za taj problem koji ne bi udario na standard građana?

Naravno da se moglo. Država u doba HDZ-ovog ministra zdravstva Darka Milinovića donijela zakon da se oslobođenima od dopunskog zbog imovinskog cenzusa ipak plaća dopunsko. Ako ta obaveza postoji, naravno da je morala namiriti obveze, a ne besmisleno poskupjeti dopunsko bez reperkusija na sustav i njegove financije.

Prijeti li nam privatizacija zdravstva, korak po korak? Pogoduje li se privatnicima?

Apsolutno, ali oporba je zadnja koja o tome treba govoriti, jer je to bila intencija i ministra Siniše Varge, sudeći po nizu njegovih poteza. Predložene reformske mjere apsolutno idu u pravcu komercijalizacije velikog dijela zdravstvenih usluga. Ti zakoni se donose na protuzakonit i protudemokratski način i pitanje je mogu li se provesti. Po meni, ne mogu, i zato očekujem da će biti odgođeni za neko vrijeme.

Zatražili ste od HZZO-a izvješće o nadzoru nad poslovanjem OB Zadar, no odbili su vam dati taj dokument usprkos rješenju Povjerenice za informiranje.

Povjerenica je uvažila žalbu i oni će pokrenuti upravni spor. Ja to objašnjavam na dva načina. Prvo, poslovanje bolnica je odavno proglašeno tajnim i to se ne može razbiti, a to je praksa s kojom se mora prestati. Drugo, povjerenica je institucija koja se potpuno ignorira, zanemaruju se njena rješenja, a da bi se tome stalo na kraj mora se angažirati više ljudi.

Štiti li HZZO ministra Nakića čije poslovanje ste željeli istražiti dok je 2012. bio ravnatelj zadarske bolnice?

Aposlutno ga štite. I ne samo njega, već i poslovanje bolnica, koje mora biti transparetno do u lipu, jer mi bez toga ne možemo govoriti o reformama. Mi moramo znati što imamo da bismo znali što trebamo mijenjati.

Kako ocjenjujete odluku o odustajanju projekata u zdravstvu poput bolnica u Bjelovaru i Sisku za što su trebali biti korišteni europski fondovi?

Kad bi mi znali kolike su stotine milijuni kuna bačeni u različite reforme i reorganizacije bolnica, dobili bismo pozamašnu svotu zbog koje bi netko trebao završiti u zatvoru. Ako je netko uložio novce, recimo, u master plan bolnica, i to je poništeno, dakle bačen je novac poreznih obveznika, netko bi trebao odgovarati za to.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.