'Postajemo zemlja starih ljudi, jeftinih radnika bez prava'

Vijesti 19. svi 201613:20 > 13:24
N1

"Stječe se dojam da Hrvatska nema problema s nezaposlenošću, kao da je u Hrvatskoj toliko velika radna aktivnost kao da moramo uvoziti radnu snagu. Na žalost, Hrvatska ima preko 240 tisuća nezaposlenih", kazao je Mirando Mrsić o novom Zakonu o strancima.

Novim zakonom o strancima Vlada potpuno otvara i fleksibilizira hrvatsko tržište rada i otvara ga za strance, čime se dolazi do smanjenja cijene osiromašenja hrvatskog radnika, poručio je SDP-ovac Mirando Mrsić na konferenciji za medije na Iblerovom trgu. On se silom nameće zastupnicima, o čemu govore i kvote inozemnih radnika odobrene na Vladi, navodi Mrsić.

Naveo je da je simptomatično da se otvaranje tržišta rada događa upravo u granama gdje se svakodnevno najviše krše radnička prava:

“To su građevina, trgovina i turizam. Inspektorat je na to vrlo jasno ukazao, pogledajte njihove izvještaje – to su sektori u kojima su najčešće neisplate plaća, kršnja ljudskih i radničkih prava, gdje je pokrenuto najviše posupaka i kazni”, kazao je te za primjer uzeo turizam.

“Umjesto da se omogući nezaposlenima da uz pristojnu plaću i osiguran smještaj zarađuju za život, tjera ih se u EU gdje će biti bolje plaćeni i sigurniji”.

Ministru turizma i ministrici rada poručio je da objasne u kojim to djelatnostima nema raspoložive radne snage, ako se radniku da dobra plaća, smještaj, ako dolaze izvan Dalmacije i Istre, te sigurno radno mjesto.

“Poslodavci su postali izbirljivi jer umjesto da iskoriste postojeću radnu snagu i institut stalnog sezonca te daju sigurno radno mjesto posežu za jeftinom inozemnom radnom snagom”, kazao je Mrsić i ustvrdio da to nisu radna mjesta visoke složenosti.

“Koja je razlika u sposobnosti i vještinama između naših i stranih radnika? Jedina razlika je da u strani adnici jeftiniji, dok će naši odlaziti iz Hrvatske, kao da je cilj da Slavonija bude depopulirana. Postat ćemo zemlja starih ljudi, jeftine radne snage i obespravljenih radnika”, kazao je Mrsić.

“Poslodavci trebaju prestati kukati da nemaju ovo ili ono, vrijeme je da preuzmu odgovornost za poslovanje, osiguraju status stalnog sezonca”, kazao je SDP-ovac.

Vlada vođena njegovom strankom, naveo je, uvela je subvencije za zapošljavanje velikog broja mladih ljudi – preko 45.000 dobilo je ugovore na neodređeno vrijeme zbog oslobođenja doprinosa. Naveo je da tako rade poslodavci u odgovornim državama i vlada odgovorna građanima, umjesto da omogućava tržište rada jeftiinoj radnoj snazi.

“Što je sa dugotrajno nezaposlenim i starijim sugrađanima?”, pitao je Mrsić.

“Ovo je još jedan primjer da ovo nije Vlada građana RH, pod uvjetom da uopće postoji, već kapitala, koja neće donijeti dobro građanima”, kaže Mrsić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.