Europska komisija traži reformu javne uprave

Vijesti 20. svi 201618:28 > 18:30
Ilustracija

Europska komisija ne pušta nas na miru ni kad je javna uprava u pitanju. Zaključila je tako da reforma javnog sektora kasni. Kako još nije obradovala Komisiju, ministrica uprave nastoji obradovati građane i to vječnim obećanjem o učinkovitijoj i boljoj javnoj upravi, na usluzi građanima. Tako se o reformi javne uprave i dalje voli puno pričati.

Trebali bi biti racionalniji i učinkovitiji i, prije svega, na usluzi građanima. Takva državna uprava cilj je koji se želi postići reformom. Nova ministrica smatra da građani to već vide, primjerice, kroz sustav e-građani.  Od promjena koje se već vide, nova Vlada ističe smanjivanje broja agencija, a već su najavljene i izmjene zakona o državnim službenicima. A stručnjaci na sve kažu da je smjer dobar, ali rezultata malo.

Reforme javne uprave traži i Europska komisija, u okviru Europskoga semestra, a o tome ovih dana u Zagrebu raspravljaju međunarodni stručnjaci ovog dijela Europe. Jedna od zamjerki Hrvatskoj je velika fragmentiranost. Imamo puno institucija, agencija, zavoda, ureda državne uprave, ispostava, puno gradova i općina.

Nova ministrica najavljuje kako će se pružati financijski poticaji za povezivanje jedinica lokalne samouprave. Možda će se tako uspjeti smanjiti broj općina i gradova.

Više pogledajte u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.