"Pobjeda desnice u Austriji označila bi novi trend u Europi"

Vijesti 22. svi 201621:53 > 21:55
N1

Kandidat desne Slobodarske stranke (FPO) na austrijskim predsjedničkim izborima Norbert Hofer u vodstvu je s 51,9 posto glasova birača, no rezultat nije konačan jer još nisu pribrojani glasovi koji stižu poštom, objavilo je u nedjelju navečer austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova.

S nama je u Dnevniku u 22 u nedjelju bio novinar Jutarnjeg lista Vlado Vurušić, koji smatra da će Hofer vrlo vjerojatno biti novi predsjednik Austrije.

“No, važan je svaki glas, pa pričekajmo rezultate.”

“Izgleda da sve u Austriji može stati i u 1 posto razlike. Vrlo je napeto, i ovo stvarno može označiti veliku promjenu – ne samo u Austriji, nego i u Europi, i pokazati novi trend”, smatra Vurušić.

“Ono što je zanimljivo jest da bi u zapadnoj Europi, gdje imamo potencijalno jakih ultradesnih političara, ovo bilo prvi put da jedna stabilna, jaka, demokratska zemlja dobije jednog takvog ultra desnog predsjednika.”

Došlo je do značajne i povijesne promjene gdje predstavnici dvaju najjačih stranaka u Austriji nisu mogle naći kandidata, odnosno nisu dobile dovoljan broj glasova da netko od njih uđe u drugi krug, kaže Vurušić.

Jasno je da se politička scena Europe zatresla, kazao je.

Kaže i da je nezadovoljstvo građana migrantskom krizom jako utjecalo na stav Austrijanaca u ovim izborima.

Sadašnju vladu u Austriji čine socijaldemokrati i narodnjaci, dvije velike stranke koje su godinama dominirale političkom scenom, a sada su postali izborni gubitnici. Novi predsjednik, koji se bira na mandat od šest godina, stupit će na dužnost 8. srpnja.

Tijesna predsjednička utrka, kako se ocjenjuje, odražava sve veću podjelu austrijskog društva između onih koji izražavaju dobrodošlicu desecima tisuća izbjeglica, koji stižu od prošle godine, i onih koji strahuju da će to ugroziti njihov životni standard. Ankete na izlasku s birališta pokazale su da su oni koji se osjećaju ekonomski sigurnijima glasovali su za bivšeg čelnika Zelenih, dok su oni koji očekuju pad životnog standarda glasovali za Hofera, prenosi agencija dpa. Procjenjuje se da je 86 posto radnika glasovalo za Hofera.

Oba su kandidata istaknula da 50 posto onih koji su poduprli Hofera ne znači da su to glasači ekstremne desnice, nego ljudi koji prosvjeduju protiv centrističke vlade koja, suočena s lošim ekonomskim predviđanjima, nema viziju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.