'Neka gradske vlasti kažu jesu li financirale Hod za život'

Vijesti 23. svi 201614:15 > 14:24
N1

HNS Grada Zagreba poslao je priopćenje u kojemu zahtijeva da javnost dobije informaciju o financiranju građanske inicijative 'Hod za život', koja je na subotnjem prosvjedu koristila i pozornicu na glavnom zagrebačkom trgu.

Potaknuti navodima građanske inicijative “Hod za život” koja se na svome službenom profilu na Facebooku očitovala kako je za subotnji prosvjed navedene inicijative “dio troškova štandova, letaka i majica snosio Grad Zagreb”, želimo ovim putem javno postaviti pitanje gradonačelniku Zagreba i gradskoj upravi jesu li ovi navodi točni? Također, smatramo da javnost ima pravo znati i je li navedena inicijativa platila korištenje pozornice na glavnom zagrebačkom trgu i po kojoj cijeni, napisali su iz HNS-a Grada Zagreba u priopćenju.

‘Ukoliko su gornji navodi točni HNS Grada Zagreba smatra da se radi o opetovanom netransparentnom financiranju određenih političkih inicijativa novcima građana i građanki grada Zagreba. Simptomatično je to da jedna od čelnica udruge “U ime obitelji”, Željka Markić, ujedno i organizator subotnjeg prosvjeda “Hod za život”. Podsjećamo kako se čelnica navedene udruge ujedno natjecala i na lanjskim parlamentarnim izborima u 2. izbornoj jedinici, koja obuhvaća i istočni dio Zagreba, što dovodi do zaključka da se sredstvima iz proračuna Grada Zagreba direktno financiraju kampanje gradonačelniku bliskih političkih opcija’, stoji u priopćenju.

‘Svjedoci smo da je slično postupanje gradonačelnika i gradske uprave u slučaju financiranja referendumske kampanje udruge “U ime obitelji” postalo predmetom sudskog postupka koji je još uvijek u tijeku. Iskreno se nadamo da je postojeći sudski postupak protiv gradonačelnika i pojedinih pročelnika bio dovoljna opomena da se netransparentnost trošenja zagrebačkih poreznih obveznika ne smije ponavljati. Također, ovom prilikom ističemo kako zagrebački HNS smatra da bi Zagreb trebao biti europski velegrad s razumijevanjem prema različitostima bez podupiranja stavova koji unazađuju pravo izbora pojedinca’, poručili su iz HNS-a Grada Zagreba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.