'Prodaja Končara je otvaranje vrata za prodaju HEP-a'

Vijesti 24. svi 201618:02 > 18:03
N1

Vlada je odlučila prodati Končar, dok njegovi radnici žele da se tvrtka vrati na popis strateških interesa te su danas održali prosvjed. Gost Dnevnika u 18 bio je Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Tražite da se Končar vrati na popis strateški važnih tvrtki, mislite li da će uspjeti?

“Naravno da će biti teško s obzirom da je Vlada odlučila zaraditi tih 500 milijuna kuna. To je odluka koja samo pogoduje Europskoj komisiji i Monetarnom fondu. Razlog je da se digne bonitet za dizanje kredita.”

Rekli ste da nije napravljena analiza uoči prodaje, ali obavit će je očito budući kupci.

“Nitko neće ući, a da ne zna o Končaru. Prošle godine imao je zaradu od 180 milijuna kuna. Država je neki garant da će se ta zarada ulagati dalje u tvrtku, a ne isplaćivati dividende što bi kupac mogao raditi. Končar je poznat u svim dijelovima svijeta, na sim kontinentima

Končar proizvodi 80 do 90 posto rezervnih dijelova za potrebe Hrvatske elektroprivrede (HEP) pa bi njegova prodaja mogla dovesti do urušavanja energetskog sustava zemlje.

“To je najzanimljivija stvar. Je li se itko u Vladi toga sjetio? Da dođe vlasnik koji bi odlučio promijeniti proizvodnju Končara, odlučio prestati proizvotiti takve rezervne dijelove, morao bi se rekonstruirati i cijeli HEP. Meni se čini da je ovo otvaranje vrata za prodaju HEP-a.”

Imate li informacije tko bi mogao kupiti Končar?

“Za ovaj novac teško da će se netko od velikih igrača odlučiti. Mislim da se ovdje igra s mirovinskim fondovima, u koje mi nemamo u njih povjerenja. Njihovim menadžerima je cilj samo osobna zarada.”

Protivite se privatizaciji na hrvatski način. Koji su vaši sljedeći koraci?

“Vlada je očito našla zlatnu koku i ne očekujem da će vlada odmah reagirati i promijeniti odluku. Mi planiramo daljnje akcije, 31. svibnja idemo na Trg bana Jelačića i krenut ćemo prema Markovom trgom i iskazati nezadovoljstvo. U pametnim državama postoje fondove koje kontrolira država i planski se razvijaju određeni sektori. Prodaje se točno određeni broj dionica. Ovo je samo obična rasprodaja da se pokrije manjak.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.