Kovač: Uvjeren sam u opstanak Vlade na čelu s Karamarkom

Vijesti 27. svi 201612:49 > 12:58
N1

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač održao je danas press konferenciju u Ministarstvu vanjskih poslova.

”Nema više povišenih tonova sa susjednim zemljama i spektakularnih napada. Imamo normalnu komunikaciju sa Slovencima. Mi smo se potrudili naći alternativno rješenje za granično pitanje. Isto tako ga možemo naći pred međunarodnim sudom. S Mađarima isto imamo normalnu komunikaciju – između predsjednika, dvojice predsjednika vlada i na kraju krajeva mene i mog kolege iz Mađarske. Imamo problem INA-MOL. Mi smo se odlučili taj problem rješavati između vlada, ali arbitraža se nastavlja. Sve konstrukcije da arbitraže neće biti je fabuliranje. U BiH smo aktivni. Pružit ćemo im pomoć na putu u EU. Izrazili smo i podršku Crnoj Gori na putu u NATO.

Što se tiče Srbije odnosi su se relaksirali. Tu i tamo ima neki naslov u Srbij o ustašizaciji, ali nitko od naših dužnosnika na te provokacije ne reagira”, kazao je Kovač.

”Očekujemo da se u Srbiji formira nova Vlada s kojom ćemo surađivati. Na dobrobit Hrvata i Srba i svih naroda i država na ovom području. Mi to želimo”, rekao je Kovač.

Osvrnuo se i na kritike da Hrvatskoj prijeti ustašizacija.

”Mi imamo Ustav koji je demokratski i koji smo usvojili krajem ’90. U njemu su u članku 3. jasno navedene temeljne vrednote društva. Sloboda, jednakonst, nacionalna ravnopravnost, ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, prava čovjeka, demokratski višestranački sustav. Na tim vrednotama je zasnovano hrvatsko društvo. Na nama je da to njegujemo. Naš je zadatak da štitimo te vrednote i ako konstatiramo da netko svojim angažmanom dovodi u pitanje te vrednote, moramo ih javno prozvati i to suzbijati. Možda su naše kolege u zapadnoeuropskim društvima efikasnije od nas, ali ja moram jasno reći da ne prihvaćam dociranje sa strane da su vrijednosti ugrožene. Mi smo od mnogo tih zemalja na planu tolerancije napredniji. Kad smo kod određenja države, želim reći da imamo jasno određenje da se odbija bilo kakav totalitarizam. To je u preambuli Ustava i na to moramo biti ponosni. Ne znam ima li neki Ustav u svijetu koji ima to tako eksplicitno defnirano. Ne nasjedajmo na jeftine trikove o fašizaciji društva. To je neodgovorno prema mladim ljudima želimo živjeti neopterećeni. Ali ako imamo pojavu ekstremizma desnog ili lijevog s nekompatibilnim vrijednostima, moramo to javno suzbijati”, kazao je Kovač.

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač uvjeren je da Karamarko ostaje na čelu HDZ-a i Domoljubne koalicije.

”Uvjeren sam u opstanak Vlade u kojoj su HDZ i Domoljubna koalicija, predvođena Tomislavom Karamarkom, temeljni čimbenik i neizostavni dioničar”, kazao je Kovač tri puta.

”Ne bih volio gubiti vrijeme na hipotetska pitanja. Bit će sjednica, Vlada će bit protiv opoziva Karamarka, a sutra je opći sabor HDZ-a pa vas pozivam da dođete i osjetitie snagu i jedinstvo najjače stranke u Hrvatskoj”, rekao je Kovač.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.