'Karamarko direktno ugrožava rad ove Vlade'

Vijesti 27. svi 201618:04 > 18:26
N1

Aktualnu krizu vlasti za Dnevnik u 18 komentirala je politička analitičarka Milica Vučković.

Vlada je dala potporu za ostanak Tomislava Karamarka, dok je svih šest Mostovih ministra glasalo za opoziv. Kasnije je Božo Petrov rekao da ovakva situacija ne može opstati i pozvao je Karamarka na odgovornost.

“Mislim da je za Most, njih i njihov rejting ovo bio dobar potez jer su strelovito počeli gubitu podršku svojeg biračkog tijela i ovo im je bio zadnji trenutak. Vjerojatno su znali da će HDZ-ovci zbiti svoje redove, ali to im je bila jedina opcija. Vidjeli smo u izjavi gospodina Petrova da je opet to jedan pomirljiv ton i ostavlja dosta prostora gospodinu Karamarku da časno odstupi s dužnosti. Ja mislim da on to neće napraviti jer to nije u njegovoj maniri.”

Može li onda Vlada uopće opstati?

“Mislim da je zaista sve moguće iako bi realno, objektivno rekli da nije, nakon svih ovih svađa. Vidjeli smo nakon ovih izbora da je u Hrvatskoj doslovno sve moguće. Teško je prognozirati.”

Ako Karamarko u Saboru dobije potporu može li Most nastaviti surađivati s njima kao da se ništa nije dogodilo?

“Opet… Jako je teško zamislivo, ali teško je bilo zamislivo i da će nam čovjek poput Oreškovića biti premijer. Sve je moguće.”

Može li Tomislav Karamarko politički opstati?

“I to je moguće. Mislim da su to njegove loše odluke da se grčevito pokušava održati na vlasti. Puno bolje, pametnije i ispravnije i odgovornije bi bilo da odstupi. I dalje bi mogao biti predsjednik stranke. Ako on zaista vjeruje u rad ove Vlade i premijera on kao jedan pojedinac ne bi smio ugroziti rad ove Vlade što on sada direktno čini.”

Kako tumačite sigurnost HDZ-ovaca da će sve biti u redu i da problema nema? Jesu li možda već osigurali novu većinu?

“Ne vjerujem da su sasvim sigurno osigurali većinu, no oni imaju taj unutarnji pogon da kada ih napada netko izvana da se svi skupe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.