Grad Zagreb na "Hod za život" potrošio 35 tisuća kuna

Vijesti 02. lip 201611:49 > 11:55
Tomislav Miletic/PIXSELL

Iz Ureda gradonačelnika Zagreba N1 je dobio odgovor na pitanje koliko je zapravo Zagreb potrošio na povorku "Hoda za život", koja je održana 21. svibnja, a na kojoj su konzervativne udruge prosvjedovale protiv prava žena na pobačaj.

Udruga „Život biraj“ uputila je, 29. travnja 2016., gradonačelniku Grada Zagreba zamolbu za pokroviteljstvo inicijative „Hod za život, obitelj i Hrvatsku“ s ciljem i namjerom da dana 21. svibnja 2016. organiziraju događaj koji bi se sastojao u tri cjeline:

1. okupljanje na Trgu kralja Tomislava s početkom u 10 sati, nakon čega bi uslijedilo

2. hodanje do Trga bana Josipa Jelačića preko Trga Josipa Jurja Strossmayera prema Zrinjevcu, te naposljetku

3. organizirani program na Trgu bana Josipa Jelačića u trajanju od 12 do 15 sati.

U svojoj zamolbi udruga „Život biraj“ navela je da su suorganizatori Inicijative, pored nje, udruga SKAC PALMA (Studentski katolički centar Palma), brojne druge građanske udruge, vjerske zajednice, obitelji i pojedinci s područja Grada Zagreba.

Udruga „Život biraj“ navela je da su cilj i svrha ove Inicijative “promicanje kršćanskih, moralnih i ustavnih vrijednosti koji se odnose na zaštitu prava na život, obitelj i obiteljske vrijednosti, promicanje demografskog napretka i razvitka Republike Hrvatske uopće.”

Udruga SKAC PALMA je, 29.04.2016., podnijela prijavu na Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama za 2016. Javni poziv je objavljen na internetskoj stranici Grada Zagreba 15.02.2016. i otvoren je do iskorištenja sredstava za 2016, javljaju iz Grada Zagreba.

Tražili su 55 – dobili 35 tisuća kuna

“Povjerenstvo za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama otvorilo je navedenu prijavu i utvrdilo da prijava ispunjava sve uvjete javnog poziva te je prijavu proslijedilo nadležnom uredu na daljnje postupanje. U prijavi je zatraženo financiranje aktivnosti u vezi s organizacijom događanja „Hod za život“ sukladno troškovniku priloženom prijavi u iznosu 55.000,00 kuna. Navedena prijava je razmotrena i gradonačelniku se predlaže jednokratna financijska potpora u iznosu 35.000,00 kuna. Sukladno tome izrađen je prijedlog zaključka koji je upućen u proceduru donošenja”, odgovorili su nam za N1.

Gradonačelnik nije znao koliko im je dao

‘Potpisao sam zaključak o financiranju, ali ne znam koja je svota’, kazao je Bandić u utorak. ‘To je neki mali iznos, moram provjeriti’, rekao je nakon prosvjeda.

Podsjetimo, Hod za život podržala je i supruga premijera Sanja Orešković koja je na tom prosvjedu izjavila kako ”’svaka razborita osoba treba podržati takvu inicijativu”.

U isto je vrijeme kad i Hod za život u Zagrebu je održan i prosvjed Inicijative Obrani pravo na izbor koji je ukazao na to kako je dužnost građana stati u obranu života i zdravlja žena te prava na donošenje odluka o vlastitom tijelu.

Prosvjede smo pratili OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.