'3 + 1' razloga zbog kojih je 'trojka' napustila Most

Vijesti 10. lip 201610:27 > 11:23
N1

Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić organizirali su u Saboru konferenciju za medije o osnivanju svoga Kluba zastupnika.

“Mi od danas nismo u Mostu. Tri su razloga za to:

Prvi razlog je odstupanje Mosta od programa temeljem kojeg smo dobili glasove na izborima.

Drugi razlog je sve veće soliranje Bože Petrova.

Treći razlog je nepreuzimanje odgovornosti za pad popularnosti stranke.

Dodatni razlog je da sada konačno shvaćamo da Most vodi netko sa strane”, rekao je Lovrinović na početku press konferencije.

Izjavio je i da Mostom “upravlja netko iz vana”, ali nije navodio tko.

“Ne možemo i ne znamo točno reći, ali netko tko u dva, tri dana stalno mijenja mišljenje, često odlazi negdje i vraća se sa drugim stavom, upućuje na to da velik broj nas nije sudjelovao u odlukama… Ovaj dojam nije stečen u sedam, već u skoro godinu dana.”, kazao je o svom sudjelovanju u Nacionalnom vijeću Mosta.

“Puno je časnih ljudi u Mostu, ali naša ključna zamjerka je njihovo odustajanje od programa – okljaštren je do neprepoznatljivosti”, kazao je Lovrinović.

“Očekujemo proširenje kluba, spremni smo surađivati, ali samo oko kvalitetne ideje, nećemo se ponašati antiprotivno, čvrsto smo protiv telefonske, netransparentne prodaje imovine”, kazao je Lovrinović.

“S nama još nitko nije razgovarao. Nećemo pregovarati samo zbog fotelja, mi smo svoje fotelje na izborima zaradili. Nas trojica ne živimo od politike. Sudjelovat ćemo u većini samo onda ako nas uvjere da nude kvalitetni program, ljude i mandatara”, izjavio je također.

Upitan je bi li prihvatio mjesto potpredsjednika Vlade.

“Nism o tome uopće razgovarali, čekamo da dođe do takve inicijative. Da su me zanimale funkcije, već bih prihvatio, jer imali smo dobre prilike za to 22. siječnja i prilikom donošenja proračuna. Ne želim govoriti hipotetske stvari”, kazao je bivši mostovac.

Na pitanja kako tumači činjenicu da Mostu prigovara pad rejtinga u javnosti, što je zapravo vezano za njihovu suradnju s tzv. Domoljubnom koalicijom, a sada odmetnuta trojka radi upravo to.

“To je kvalitetno pitanje. I Most je bio u ovoj koaliciji i još uvijek je u Domoljubnoj koaliciji i mi smo bili tu. Ali podsjećam vas da sam 22. siječnja galsao jedini protiv ove Vlade, jer sam kao sukreator mogao vidjeti nakon izlaganja premijera da ovo neće ići u dobrom smjeru. Nažalost, to se ostvarilo. Imali smo nade da će Petrov nakon toga inzistirati na ključnim ciljevima gospodarskog programa, ali oni o tome nije govorio i mogu pretpostaviti da ga je opila vlast. Vraćamo se izvorima i po svaku cijenu želimo ostvarivanje našeg programa”, kazao je.

Smatra da su izbori iznimno štetni, ali na novinarski upit o tome da to građani žele, po svim istraživanjima javnog mnijenja, kaže: “Nije točno da ne želimo izbore, aku još jednom ćemo pokušati formirati kvalitetnu vladu, ako to ne bude moguće, mi smo spremni za nove izbore”.

KRIZA VLASTI | Tijek događaja u petak pratimo iz minute u minutu NA OVOM LINKU