HDZ i dalje nema 76 ruku za novu Vladu: "Sve ćete vidjeti!"

Vijesti 12. lip 201619:38 > 19:41
Patrik Macek/PIXSELL

HDZ i dalje nema potporu 76 zastupnika za sastav nove Vlade bez zastupnika Mosta. Putem medija budućim partnerima šalju poruke i nude ministarstva za potporu u Saboru. Nisu odlučili ni kada će se točno pitanje opoziva premijera Tihomira Oreškovića naći na dnevnom redu.

HDZ želi da manjine podrže novu vladajuću većinu. Spekulacije da će manjinci dobiti potpredsjednika vlade, ministar vanjskih poslova Miro Kovač ne želi potvrditi, niti odgovarati na pitanja ima li HDZ najavljenih 76 ruku za novu vladu.

“Sve ćete vidjeti i čuti ovih dana, idemo dalje”, rekao je Kovač u nedjelju.

HDZ dalje ne bi htio s Mostom ni premijerom Tihomirom Oreškovićem.

“Ne slažemo se s nikakvim uvjetovanjima s koje god strane dolazili. Zadnjih 6 mjeseci slušamo samo veto ovo, veto ono. Dalje tako ne možemo i u tom smjeru mi sigurno nećemo ići dalje. Strpite se još malo, svi će biti zadovoljni s rješenjem”, kazao je HDZ-ov Andrija Mikulić.

Most pak rješenje vidi u povlačenju prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka. No, opovrgavaju da su HDZ-u dali rok do utorka u podne.

HDZ nove izbore ne želi. Za mandatara predlažu Zdravka Marića, za kojeg dnevne novine pišu da je već složio novu vladu bez Mostovih ministara, pa tako Marić navodno ministarstvo gospodarstva namjerava dati Reformistu Radimiru Čačiću, zaštitu okoliša HSS-u, ministarstvo poljoprivrede HDSSB-u, upravu HSP-u Ante Starčević, a pravosuđe Juri Martinoviću, koji je s Lovrinovićem i Mišićem napustio Most.

Na traženje manjinskih zastupnika ministra kulture Zlatka Hasanbegovića navodno će zamijeniti s osobom iz stranke Bandić Milan 365. Iskače ime Milane Vuković Runjić.

Ukoliko HDZ uspije opozvati premijera Oreškovića, Zdravko Marić morat će vrlo brzo predsjednici dokazati da ima potporu 76 zastupnika za sastav nove vlade kako bi mu povjerila mandat.

Evo priče:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.