Potvrđena optužnica protiv Kapetana Dragana

Vijesti 13. lip 201613:00 > 13:02
N1

Županijski sud u Splitu potvrdio je optužnicu protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan koji se tereti za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima tijekom rata u Hrvatskoj, rekao je Srni direktor Dokumentacijsko-informacijskog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Štrbac objašnjava da poslije ove odluke splitskog suda nema žalbe, a odluka se dostavlja u pisarnicu. Pripremno ročište, koje je zatvoreno za javnost, trebalo bi biti zakazano mjesec dana poslije dostavljanja odluke u pisarnicu. Nakon toga zakazuje se i datum glavnoe rasprave.

“S obzirom na godišnje odmore, pripremno ročište moglo bi biti održano do polovice srpnja, a početak glavne rasprave krajem kolovoza ili početkom rujna”, rekao je Štrbac.

Na osnovu uvida u dokaze koje je skupila obrana apetana Dragana, Štrbac kaže da veruje da će biti oborene sve točke optužnice.

Kapetan Dragan se optužnicom tereti za ubojstvo civila u akciji jedinice “Knindže” u okolini Gline 1991. godine, za maltretiranje hrvatskih zarobljenika u lipnju i srpnju iste godine na Kninskoj tvrđavi, kao i za mučenje i ubojstvo dva zarobljena hrvatska vojnika kod Benkovca.

Vasiljković se ranije izjasnio da nije kriv i nije prihvatio bilo kakve razgovore o priznanju krivice s hrvatskim tužiteljstvom.

Uhićen je u Perthu u Australiji 2006. godine, a Hrvatskoj je izručen u srpnju 2015. godine i od tada je u istražnom zatvoru u Splitu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.