"Podnio sam ostavku, pozivam Oreškovića i Petrova na isto"

Vijesti 15. lip 201614:52 > 16:31
Robert Anic/PIXSELL

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko javnosti se u srijedu obratio u središnjici HDZ-a, gdje je objavio da podnosi ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade.

U pratnji svih ministara iz redova HDZ-a, Tomislav Karamarko obratio se javnosti.

“Mislim da ovaj današnji dan zaslužuje da se okupimo u ovom broju i ovom sastavu. Komentirat ću taj moj takozvani slučaj. Tu mogu izjaviti da sam i zadovoljan i nezadovoljan s onim što su rekli. Nezadovoljan sam iz jednostavnog razloga što su utvrdili nekakav sukob interesa, a zadovoljan sam zato što je taj sukob interesa realiziran na nekakvom neformalnom sastanku u Vladi koji nije vođen zapisnik i nije odlučeno ništa. Imam stav o problemima koje ima naša država. Imam stav da smo se vratili u vrijeme verbalnog delikta. Čovjek koji je predsjednik jedne stranke mora imati stav o svim pitanjima, pa i o onima o kojima se ne smije pričati. Odluka je isforsirana odlukom ne znam koga ili čega. Odluka kaže da realnog sukoba interesa nema, ali zbog stava sam u sukobu interesa. S tim se ne mogu složiti i obratit ću se Upravnom sudu. Dobivam i na desetke poruka popodne, koje me ohrabruju i pokazuju da je bilo vrlo neozbiljno. Jučer sam spomenuo da će biti nakaradno, ovo je, mogu reći, napola nakaradno”, kazao je Karamarko.

“Pozivam i Petrova i Oreškovića da daju ostavke i pokažu ozbiljnost”

“Ono što je važnije je sutrašnji dan. Sutra ćemo glasovati o opozivu premijera Tihomira Oreškovića. Već smo pričali o razlozima zašto smo to pokrenuli. Odnos Mosta prema senior partneru nije bio korektan i došli smo do samog ruba izdržljivosti. Odnos premijera prema stranci koja drži na leđima njegov mandata nije bio u skladu sa standardima na koje smo navikli u demokratskom životu. Moglo je biti puno bolje, moglo smo napraviti više posla. Ovaj neprikladan folklor, negledljiv za građane i za nas koji sudjelujemo u tome, mora se prekinuti. Da bi svojim primjerom pokazao što bi se trebalo uraditi, ja sam rekao da ću podnijeti ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade. Ja sam to učinio, kako bi rasteretio Vladu i omogućio novu krv. Sutra idemo na preslagivanje i vjerujemo da će Hrvatska imati Vladu koja je svjesna situacije u kojoj se zemlja nalazi i neće si dopustiti stvari koje su dosad dozvoljavali. Pozivam i Petrova i Oreškovića da daju ostavke i pokažu ozbiljnost. Nije primarno tko će od nas što raditi, bitno je da budemo korisni. Gospodarska situacija se poboljšava i na tom valu možemo puno toga napraviti. Moj problem i problem stranke, naš info program nije akceptiran niti se nije pokušalo provesti bilo što iz tog programa. Ignoriranje velike stranke, koja je relativni pobjednik na izborima bilo je neodrživo, disfunkcionalnost je neodrživa. U ovoj situaciji to nitko nije zaslužio, ponajmanje građani i zato odlazim iz Vlade Republike Hrvatske”, rekao je.

“Zar mi treba majica na kojoj piše: Moja supruga ima firmu!?”

“Bilo je razgovora i pokušaja razgovora. Odluka o ostavci je donesena prije tjedan dana. Nema nikakve veze s Povjerenstvom, jer to što je ono izglasovalo ne znam što bih rekao.”

“Odluka o ostavci je nastala kao posljedica odnosa u Vladi. Bilo je i u nekoliko intervjua to potencirano. Jesam li trebao imati majicu na kojoj piše: “Moja supruga ima firmu!” i onda izlistati firme s kojima surađuje? Sukoba interesa nije bilo i nema ga, to je istina, a ovo što je Povjerenstvo odlučilo o mom verbalnom deliktu, ja ne živim u socijalizmu i uvijek ću govoriti svoje mišljenje.”

Hoće li HDZ nastaviti suradnju s Mostom?

“Mi već neko vrijeme razgovaramo s potencijalnim političkim suradnicima. Vidjet ćemo u sljedećih nekoliko dana kako će se to razvijat, ja sam optimist. Pozivam sve one koji će realizirati hrvatsku Vladu da se priključe. Pozivam sve političke faktore u državi da nađemo 5 ili 6 stvari oko kojih možemo imati konsenzus i da se prestanemo baviti perifernim stvarima.”

Na pitanje zašto ostaje pri opozivu premijera, kaže da je to simbolični čin.

“Htio sam time reći da i oni daju ostavku i da damo šansu nekim drugim ljudima u Vladi. Bit će to drugačija Vlada i bit će sve drugačije nego što će biti.”

Konferenciju za novinare pratite UŽIVO na N1 televiziji i na našem portalu.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa većinom glasova odlučilo je da je Karamarko bio u sukobu interesa zbog afere Konzultantica po svim prijavljenim točkama. Više informacija pročitajte OVDJE.

O tijeku događaja u srijedu čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.