Nakon nepovjerenja premijeru kreće nova utrka

Vijesti 16. lip 201612:01 > 18:01
Podijeli:
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL

U Saboru je u četvrtak izglasano nepovjerenje Tihomiru Oreškoviću kao premijeru.

Kronologija događaja u četvrtak se nalazi na OVOJ poveznici.

U ovom tekstu popratili smo reakcije vladajućih i oporbe tijekom četvrtka.

16:45 Milorad Pupovac kaže da je Klub zastupnika SDSS-a i nacionalnih manjina počeo razmatrati opcije, odnosno kome će se prikloniti prilikom prikupljanja potpisa za raspuštanje Sabora.

“Budući da građanima trebaju nova lica, donijet ćemo odluku koju smatramo najboljom za Hrvatsku.” Na pitanje jesu li izbori rješenje za izlazak iz krize, Pupovac kaže da kao i većina građana misle da bi bilo najpoštenije ići na njih.

“Ali obaveza nam je saslušati svoja stranačka tijela i kolege, pa ćemo to najprije i učiniti.”

“Razgovora i pregovora nema, ali sada može nastati utrka i takmičenje između HDZ-ove i SDP-ove inicijative. Vidjet ćemo koji razgovori imaju smisla”, zaključio je Pupovac.

16:30 Izglasano je nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, sa 125 glasova za nepovjerenje, 2 suzdržana i 15 protiv.

14:55 Domagoj Ivan Milošević s govornice pozvao sve da postupe po vlastitoj savjesti.

”Hrvatska nije korporacija”, rekao je Milošević. Premijeru je zamjerio i često održavanje telefonskih sjednica.

14:46 Željko Reiner opomenuo pa iz sabornice potjerao nezavisnog zastupnika Stipu Petrinu. Zaprijetio mu saborskom stražom te mu zabranio govoriti do kraja dana. Petrina izašao pa ušao u sabornicu.

14:40 Miroslav Šimić (Most) rekao je da nema smisla razuvjeravati zastupnike koji se slijepo drže stranačke stege pa da će se obratiti osobno Oreškoviću.

14:25 IDS će glasati za opoziv premijera, kazao je Boris Miletić.

14:00 Riječ uzima predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

”Opoziv Oreškovića je opoziv eksperimentalne Vlade i Mosta i HDZ-a. Nebitno je obrazloženje podnositelja zahtjeva koje smatram i neistinitim. Netko će reći da je to smiješno, ali je žalosno. zastupnici HNS-a će glasati za opoziv Vlade RH”, kazao je Vrdoljak.

”Prvi razlog je paraliza države. Drugi razlog je činjenica da je opoziv ove katastrofalne Vlade logičan korak. Ne može se na ovaj način braniti državne interese. Treći razlog je teško narušavanje ugleda Hrvatske”, rekao je.

”Sedamdeset posto građana želi izbore. Ne sjećam se kad je u povijesti bilo tako i da kažu politici dosta. Recite u zadnjih 20 godina kad je toliko građana htjelo izbore. Ovim opozivom dajemo šansu da kurikularna reforma ide dalje, da se u fokus vrati izvoz, investicije, da zaboravimo sramoćenje političkih elita. Bili smo na naslovnicama s političkim previranjima”, rekao je Vrdoljak.

13:55 ”Vlada će biti opozvana danas. Ne kažem da je Sabor sastavljen od neradnika, ali im je onemogućeno da rade. Tko će dobiti na izborima odlučit će narod. Mi ćemo pokušati stvoriti  najširu narodnu koaliciju i ići po povjerenje za narodnu Vladu. Hrvatska ne može biti slučajna država. Ona mora imati glavu, srce i mišiće. Moramo na izbore što prije”, kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Kazao je da će glasovati za opoziv premijera Oreškovića.

13:49 Za govornicom je Furio Radin. Kaže da će glasati za opoziv Vlade, odnosno premijera.

”Klub zastupnika nacionalnih manjina ima više razloga glasati za opoziv ove Vlade. Zbog razgovora s brojnim ljudima koji osjećaju ovu krizu na svojoj koži. Smatramo da je zato ako ekipa ne funckionira prirodna je stvar da se mora promijeniti trener, ali danas govorimo o nepovjerenju cijeloj ekipi. Nećemo dati povjerenje ovoj Vladi jer ona stvara probleme. Nije napravila ništa da riješi ideološke probleme”, kazao je Radin.

”Ova vlada nije poštivala nacionalne manjine. Samo kad je bilo riječi o novcima koje im je uskratila. Klub nacionalnih manjina glasat će za opoziv Oreškovića.

13:35 “Stav Reformista je da se eksperiment kojem smo izloženi, a u kojem je premijer dobio podršku Domoljubne koalicije i Mosta definitivno pokazao promašenim. Odgovornost je primarno, tim redom, na stožernoj komponentni koalicije – najprije na Domoljubnoj koaliciji i onda Mostu. No to od odgovornosti ne oslobađa premijera Oreškovića. Mi smo zaista s pozitivnim pristupom, sa željom da pomognemo postupili u startu. Neupitno je da Vlada ne funkcionira od samog početka. Umjesto Vlade stručnjaka svjedočili smo rastu ideoloških sukoba i ponovnom pojavom straha u ovoj zemlji”, rekao je predsjednik Reformista Radimir Čačić na raspravi o premijeru i dodao da će biti za opoziv premijera.

13:30 ”Ovo je prvi put da se na sjednici glasuje o povjerenju predsjedniku Vlade. Bilo bi dobro da do ovoga nije došlo, ali od samog početka je bilo jasno da do ovog mora doći. Neizbježno je bilo zbog činjenice da se u 6 mjeseci nije uspijevala uspostaviti funkcionalna Vlada. Činjenica je da ta funkcionalnost nije stvorena i da Vlada nije funkcionirala. Zbog toga nije funkcionirao ni Sabor. Imao je limitirane pretpostavke da radi. Razvlačili smo sjednice i bili predmet kritika i napada javnosti. Klub zastupnika SDSS-a i Reformista smatra da je neophodno da premijer ode. Ovo je prva vlada koja nije našla načina integrirati manjine u svoj program i koja nije znala zaustaviti porast netoleranicje i antietničkih poruka koje su se radzvijale proteklih godina i na koje se odgovralo općim porukama. Sve dok međunarodna zajednica nije reagirala.

Drugi razlog je jest urušavanje javnopravnog poretka. Povjerenje u institucije pada na niske grane. To se stanje ne da popraviti popjedinim mjerama jer je to stanje koje ulijeva nepovjerenje u strane investitore. Mi smo prošli teško razdoblje oporavka javno pravnih institucija da bismo doživjeli da se urušavaju”, kazao je Pupovac.

”Hrvatska ovu vrstu eksperimenta sebi više ne smije dozvoliti. Mi zastupnici imamo posebnu odgovornost zbog toga i zato se trebamo pogledati ne kako kaže Rusak nego neka pogleda prvog do sebe koji bježi u drugu stranku. Mi moramo biti ogledalo naše zemlje, ali u najboljem smislu te riječi, a ne ružna slika koju pružamo našim građanima. Hrvatska treba novi početak i nove politike. SDSS je spreman podržati novi početak nove politike i nove ljude i zato će glasati za opoziv”, rekao je Pupovac.

13:25 Za govornicom je u ime Kluba SDSS-a i Reformista Milorad Pupovac.

13:15 ”Laburisti će glasati protiv iskazivanja nepovjerenja Tihomiru Oreškoviću. Mi ne volimo kada visi Pedro pogotovo kad je to premijer jedne države” kazala je Nansi Tireli.

Smjenom Oreškovića ne mogu se amnestirati ni Domoljubna koalicija ni Most. Ovakvim rušenjem vlade, HDZ-u osiguravamo 30 dana za najčudniju trgovinu čime ni nakakav način ne želimo pridonijeti. Najdemokratičniji put je samoraspuštanje Sabora”, rekla je Tireli.

”Ne želimo sudjelovati u HDZ-ovom novom eksperimentu u kojem ne rješavaju probleme građana nego svoje probleme”.

”Nakon cijele ove sramote koju su nam priredili HDZ i partneri bilo bi najbolje da svi vi koji ste nas ovdje doveli jednostavno od novih izbora apstinirate”, kazala  je Tireli

13:12 Gordana Rusak: ”Da bi pala Vlada moraju postojati ozbiljni razlozi. Kolegice i kolege pitatajte se kad se pogledate u ogledalo. Vi koji ste desno želite doći na vlast, vi koji ste lijevo branite nešto što se ne može obraniti.”

13:04 ”Kako objasniti da mi je pored ovakvih optužbi ponuđeno da budem potpredsjednik vlade za investicije i ulaganja. Postavlja se pitanje koji je pravi razlog za rušenje vlade. Pravi razlog je što sam počeo raditi na rješenju spora INA-MOL u arbitraži što nekima nije odgovaralo. Ostat će zabilježeno da je ova Vlada pala radi interesa pojedinaca to je moja jedina krivnja. Ja sam svoju dužnost obavljao časno. Ponosan sam na to što sam učinio. Mogu mirno reći da sam dao sve od sebe. Danas se piše povijest”, kazao je.

13:03 ”Neshvatljivo mi je da se nisam bavio financijskim pitanjima. U Kizzbuehlu sam imao sastanak. Od početka mi je u središtu pažnje financijska stabilnost zemlje”, rekao je.

13:02 ”Kad je riječ o odsutnosti volje za suradnju s predstavnicima plotičkih snaga koje su mi dale povjerenje to odbacujem. Pokušao sam komunicirati s Karamarkom, ali je moje pozive za razgovor ignorirao. Nije pokazivao interes za reforme. Laž je da nisam vodio računa o krajevima iz kojih iseljavaju naši mladi”, kazao je.

13:01 ”Moji stavovi oko INA-e i LNG-a razlikuju od nekih članova Vlade i branio sam ih. Borio sam se  da zaštitim naše vitalne nacionalne interese”, rekao je Orešković.

13:00 ”Optužbe protiv mene su teške, moja dužnost je da se očitujem. Sve optužbe protiv mene su lažne i neosnovane. Nikada se nije dogodilo da se pokrene opoziv premijera, a pogotovo s ovako teškim optužbama. Pravi razlog za moj opoziv nije ništa od onoga što je napisano. Odbacujem tezu da sam zloupotrijebio naše službe. Problem je što nisam htio pod pritiskom staviti one koji ne ispunjavaju kriterije. Odluku o Markiću donio sam s Predsjednicom. Odluka je temeljena na Ustavu”, kazao je Orešković.

12:55 Tihomir Orešković za saborskom govornicom.

12:50 ”Ima ljudi koji ovdje provociraju i vrijeđaju. Vidim da se ministar policije slatko smije. Kolega Bulj vi ste ovdje nadrobili sve i svašta”, odgovorio je Šuker na repliku Mire Bulja.

12:45 HDSSB-ov Josip Salapić replicirao Šukeru: ”Ovo je mučno slušati”. Dodao je kako Karamarko na sjednicu Vlade nije došao radi rođendana.

12:44 ”Klub HDZ-a se odlučio za ovakvu raspravu da pošaljemo poruku kolika je odgovornost za financijsku stabinost Hrvatke”, rekao je Šuker.

12:40 Branimir Glavaš replicirao Šukeru. ”Vi ste kazali da do krize Vlade dolazi zbog kreditnog rejtinga. Problem je nastao izvan granica RH zbog nestabilnosti vlade, a za tu nestabilnost odgovoran je i HDZ. Niste spomenuli borbu za ovladavanjem sigurnosnog aparata u RH. To je ključ zašto se ova Vlada ruši”, rekao je Glavaš.

12:38 ”Ja mislim da sam bio dovoljno jasan u raspravi kad sam govorio o nekim problemima”, odgovorio je Šuker Petrini.

12:36 Stipe Petrina upitao Šukera koja to parlamentarna većina može u roku 2 sata izabrati premijera. ”Je li to kadrovsko rješenje došlo izvan Hrvatske?”, upitao je Petrina Šukera.

12:35 Ivan Vilibor Sinčić prvi se javio za repliku na govor Ivana Šukera.

12:33 ”Ako je došlo do političkih problema i nemogućnosti suradnje onda to nije da se interpretira preko novina kako kome paše. To se rješava unutar Vlade. Možemo si mi misliti što god hoćemo, Hrvatska danas ima 10 milijardi manje prihode nego 2008. i mislim da nam to svima mora biti misao od koje moramo krenuti. Kamate su u ovom trenutku 11 mlrd. a ovo je bila prilika da to smanjimo”, kazao je Šuker.

12:25 “Ono što je najviše sporno – uži kabinet Vlade bi trebao obavljati najvažnije poslove. Mi smo više puta imali situaciju da je HDZ odradio svoj posao, a MOST nije”, kazao je Šuker.

12:20 Šuker i dalje za govornicom: Mi se često volimo pozivati na zapadne demokracije, ali ovdje je vladajuća većina naprosto rekla da nema povjerenja u Oreškovića. Svugdje vani bi to bio potez da ostavku, ali u Hrvatskoj ne”, rekao je.

12:15 ”Bilo bi lakše da je Vlada dodatno obrazložila svoj zahtjev. U Poslovniku piše da se predsjednik Vlade mora očitovati u roku 8 dana”, rekao je Šuker.

12:12 Krenula rasprava. Za govornicom HDZ-ov Ivan Šuker koji dodatno obrazlaže prijedlog.

NJEGOVO IZLAGANJE PROČITAJTE OVDJE.

12:05 Goran Beus Richembergh i Stipe Petrina nakon uvoda predsjednika Sabora koristili institut Povrede poslovnika.

12:00 Predsjednik Sabora Željko Reiner otvorio raspravu o povjerenju.

11:50 Premijer Orešković stigao u Sabor u pratnji ministara iz Mosta. ”Spremio sam svoj govor. Čekat ću do do kraja, a vi ćete to pratiti”, kazao je pa je upitan kakav je osjećaj kad ga oni koji su ga doveli na vlast – ruše.

TIJEK DOGAĐAJA UOČI RASPRAVE O POVJERENJU PRATITE  OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.