Huliganizam je refleksija stanja u društvu, a ono se raspada

Vijesti 18. lip 201621:15 > 21:22
N1

O incidentu na utakmici Hrvatska - Češka razgovarali smo s Aleksandrom Holigom, nogometnim kolumnistom Telegrama i suradnikom The Guardiana, ESPN-a i FourFourTwo-a.

”Uzroci su isti kao i prethodnih nekoliko godina. To je stvar koja se dugo ponavlja, a onda su svi šokiranu kad se to dogodi, a svi su znali da će se to dogoditi. Uzroci su naravno stanje u hrvatskom nogometu i društvu. Nitko ne može odobravati što se dogodilo i tu ne može bit ‘ali’. Nije se to dogodilo samo od sebe. Savez i svi društveni akteri bi se morali zamisliti i vidjeti kako je uopće moguće da je do toga došlo. Moglo bi ovo eskalirati u krivom smjeru”, kazao je Holiga.

”Postoji velika rastuća grupa ljudi koji su se otuđili od reprezentacija, a HNS nije napravio ništa da ih pomiri nego ih je još više antagonizirao svojim postupcima”, analizira Holiga.

”Sad vidimo osude čina i pljuvanje po posljedicama bez pokušaja da se razumiju uzroci. Ne vjerujem da će nas izbaciti, ali to će imati trajnije posljedice”.

O odnosu HNS-a i krovnih svjetskih nogometnih organizacija nema dobro mišljenje.

”Ne spominje se kod nas jedna stvar, a to je da UEFA i FIFA ne kažnjavaju navijače jer to je stvar policije, one kažnjavaju HNS. A oni su napravili puno toga da zaslužuju kaznu i toga su u UEFA-i FIFA-i svjesni. Svjesni su da nisu napravili sve da spriječe te stvari. Jako je negativan stav prema HNS-u u tim organizacijama”, kaže Holiga.

Naveo je i konkretne stvari zbog kojih HNS snosi krivicu za ovo što se dogodilo.

”Prije svega previše su otišli u smjeru antagoniziranja tog dijela javnosti. Oni su se ponašali da ako ne navijate za reprezentaciju nađite si drugu momčad za koju ćete navijati i nije ih briga. Ali moralo bi ih bit briga. Ovo što se događa samo je refleksija onoga što se događa u društvu, a društvo se raspada po šavovima. To viđamo i nije ni čudo da se takve stvari događaju u nogometu. Sporedno je što će političari reći jer će puno pričati, a napraviti ništa”, kazao je Holiga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.