Poruka Hajduka: Povezalo nas se s incidentom, to je apsurd

Vijesti 19. lip 201618:46 > 18:53
Ilustracija

Priopćenjem o neredima na utakmici Hrvatske i Češke danas se oglasila Torcida, a samo nekoliko sati kasnije i Hajduk čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

HNK Hajduk osuđuje svaki oblik nasilja i neprimjerenog ponašanja na sportskim borilištima i izvan njih. Istovremeno, ukazivao je i ukazivat će i dalje, bez iznimki, na nepravilnosti, nezakonitosti i netransparentnosti. Tražit će demokratičnost i ravnopravnost za sve aktere u nogometu. Služit će se pri tome isključivo legalnim načinima kao što je to i do sada zajedno sa svojim navijačima činio.

Reakcija javnosti nakon posljednjih događanja u Francuskoj, ružnih scena s dvoboja reprezentacija Hrvatske i Češke, bila je burna. Nažalost, pojedinci takvu situaciju koriste i za obračune iz nekih drugih sfera. Kao prema nekom unaprijed zacrtanom scenariju lijepe etikete krivnje onima koji se bore upravo za – provođenje zakona.

Čak se otišlo i toliko daleko da je u kontekst događaja s navedene utakmice izravno dovedena i organizirana skupina navijača Hajduka. Neizravno, što je posebno apsurdno, i HNK Hajduk. Društvu iscrpljenom svakodnevnim aferama, usred još jednog u nizu neprimjerenih događaja oko reprezentacije, servirale su se – posljedice. Mnogi su posegnuli, onako vrući, pa zagrizli…

Stoga se sada, kad su se barem malo glave ohladile, upitajmo jesmo li spremni pogledati se i zapitati u kakvu smo se situaciju mi kao cjelokupno društvo doveli? Što se dogodilo između Francuske 1998. i Francuske 2016.? Gdje se zakazalo u tih 18 godina? Od onakvog zajedništva i ponosa do ovoga što imamo danas.

Kako se osjećamo kao društvo u kojem se proziva one koji pozivaju na poštivanje zakona? Aktualnog Zakona o sportu, primjerice… Je li bakljada iz Saint-Etienna problem ili ipak samo posljedica ignoriranja problema?

Do odgovora nije teško doći, pitanje je samo želimo li biti toliko iskreni. Barem sami prema sebi, za početak.