Berković (GONG): Valjda nećemo opet imati 'krađu izbora'

Vijesti 21. lip 201609:56 > 09:57
N1

Imat ćemo ljetnu predizbornu kampanju, ali moramo ostati budni da demokracija ne krene stranputicama, upozorila je gostujući u Novom danu Jelena Berković iz organizacije GONG, koja se bavi transparentnošću izbora.

Navodi da je sada kasno da se zakonodavna pravila igre mijenjaju – godinu dana pred izbore se ne smije ništa mijenjati, tako da će i za prijevremene izbore vrijediti ista pravila kao prošli puta.

“Nadam se da će HRT osigurati sučeljavanje, ali i druge televizije”, kazala je.

Sučeljavanja oko stranačkih programa, proračunskih projekcija, a pogotovo pojedinih tema, kao što je kurikularna reforma i kakvi su planovi stranaka, prije nego građani izađu na izbore, su iznimno važni.

“Najveća odgovornost je na strankama, ali i medijima. Građani trebaju uključiti sve senzore da se najbolje informiraju i izađu na birališta. Ako stranke zainteresiraju građane za svoje programe, to će pozitivno utjecati i na izlaznost”, smatra ona.

Upitana je koliku ulogu u izbornom procesu igraju institucije poput Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, ali i organizacije civilnog društva.

“Nakon desanta na medije i civilno društvo koji je poduzela prethodna vlast, na red su došle neovisne institucije poput spomenutog povjerenstva, poreznog USKOK-a i DORH-a. Nadamo se da će njihov rad nastaviti i ojačati”, kazala je Berković.

Kada je riječ o izborima, podsjeća da hrvatski proračun direktno plaća Državno izborno povjerenstvo, čak i njegov hladni pogon.

“DIP ima odgovornost prema cijeloj političkoj sferi za transparentnost financiranja i ako dođe do poziva na mržnju i isključivost, potrebno je da DIP i Vijeće za elektroničke medije pravovremeno reagiraju. Predsjednica, koja ne sudjeluje u kampanji, može smirivati situaciju, ako bi nam se dogodilo da na ulice izaše 5.000 ljudi i dođe ispred VEM-a, šireći govor mržnje i prozivkama za neprimjerene stvari. Kad se skupi puno kaplji, onda demokracija može teći kao slap”, kazala je.

Izrazila je i nadu da ovaj puta neće biti prozivki za “krađu izbora”, kao prošli put, kada je Tomislav Karamarko o tome govorio.

“Imam problem s vjerovanjem na njegovu riječ, jer je to jedino što je ponudio. Bez dokaza, argumenata i indicija izlaziti s takvim optužbama umanjuje se povjerenje u proces, a ukoliko institucije ne reagiraju jasnije i javnost ne postavi pitanje vjerodostojnosti, nastupit će apsolutno nepovjerenje građana u sustav koji imamo”, upozorila je.

“Izjave poput te nadam se da su stvar prošlosti i da buduće vodstvo HDZ-a više neće tako pokušavati manipulirati”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.