HND: Uprava EPH jednostrano krši kolektivni ugovor

Vijesti 23. lip 201616:18 > 16:21
Wikipedia

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) zatražili su u četvrtak od uprave Europapress Holdinga d.o.o. (EPH) da povuče jednostranu odluku o petpostotnom smanjenju bruto plaća novinarima od 1. srpnja.

“Uprava EPH, protivno višekratnim obećanjima danim radnicima da neće smanjivati novinarske plaće, ovih dana je najavila pet postotno smanjenje bruto plaća, i to smanjenjem osnovice za izračun plaća. Odluka o smanjenju, prema najavama uprave, stupa na snagu 1. srpnja”, navode HND i SNH u priopćenju.

Osnovica plaće zaposlenih u Jutarnjem listu zajamčena je, napominju, kolektivnim ugovorom toga medija, a sadašnja Uprava EPH, jednako kao i prethodna, nastavlja praksu jednostranog kršenja i ignoriranja kolektivnog ugovora, zbog čega su novinari Jutarnjeg lista protiv uprave EPH u višegodišnjem sudskom sporu koji se vodi pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu.

HND i SNH podsjećaju da su novinari EPH od 2009. do danas bili izvrgnuti višekratnim otpuštanjima i smanjenima plaća. Rezultat takve politike, ističu, sve je veća opterećenost novinara za sve manju plaću, uz opstanak ogromnog i ničim opravdanog raskoraka između menadžerskih i uredničkih plaća s jedne, te novinarskih plaća s druge strane.

Upozoravaju da odluka sadašnje uprave EPH o novom smanjenju plaća neminovno vodi srozavanju kvalitete novinarskog rada jer pojačava egzistencijalnu nesigurnost novinara, ruši njihovu motiviranost za rad i jača autocenzuru i podložnost pritiscima.

“Novinari Jutarnjeg lista i drugih izdanja EPH ne mogu unedogled biti žrtve neodgovornih poslovnih poteza bivše Uprave, te nemoći sadašnje da iznađe održive načine stabiliziranja poslovanja tvrtke”, poručuju HND i SNH.

Pozivaju Upravu EPH da poslovanje te medijske kuće stabilizira pokretanjem novih projekata i poslovnim potezima koji će omogućiti novinarima da bez straha, pritisaka i ograničenja kvalitetno obavljaju svoj posao, a ne novim rezanjem plaća.

“Svaljivanje tereta otplate potraživanja vjerovnika na leđa preostalih novinara, uz njihovo dodatno opterećenje radom, može donijeti tek kratkoročnu uštedu, ali dugoročno uništava jedinu supstancu na kojima poslovanje te medijske kuće može opstati, a to je odgovorno i kvalitetno novinarstvo”, zaključuju HND i SNH u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.