'EU će u slučaju Brexita ucjenjivati Veliku Britaniju'

Vijesti 23. lip 201617:58 > 17:58
N1

Oči cijele Europske unije danas su uprte u Veliku Britaniju. U slučaju da većina Britanaca podupre izlazak iz EU takva bi odluka uz političke, imala i svoje ekonomske posljedice. Koje su moguće opasnosti, kako za Britaniju tako i za tržište Europske unije za Dnevnik u 18 govorio je Josip Tica, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Mnogi spominju dramatične posljedice osobito kada je u pitanju gospodarstvo. Posebno strepe financijska tržišta i poslovne zajednice koje podržavaju ostanak. Koliko dramatično može biti?

“Vrlo vjerojatno je za očekivati, ako prevagne glas protiv ostanka, da će doći do velikih nepredviđenih događaja na EU tržištu. Noćas će u svim velikim investicijskim bankama koje posluju dionicama i tečajevima raditi cijelu noć i pokušati u pola tri ujutro kada dođu prvi rezultati zaštiti svoje investicije. Za sada svi očekuju ostanak. Ako se to promijeni svi će u sekundi prodati sve što je tome izloženo što će izazvati ogromne turbulencije na tržištima tečaja i dionica.”

Neki upozoravaju da bi se izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva funta mogla strmoglaviti. Je li to realno?

“Danas je objavljena prognoza da bi ako izađu funta mogla biti na povijesno niskim razinama i to će se u tom slučaju dogoditi prije nego se mi ovdje probudimo. Svi računaju na azijske burze koje će u to vrijeme biti otvorene.”

Što se zapravo događa s tržištem činom izlaska? Britancima će biti kompliciriranije ulaziti na tržište EU-a, ali i članicama na britansko tržište? S druge strane, zagovaratelji izlaska govore o novim mogućnostima na tržištima poput Kine, Kanade, Australije…

“Razlika je ako gledate u dugom i kratkom roku. Ako zanemarite vrijeme, izlaskom iz EU imate slobodu i možete razgovarati sa svima. Velika Britanija sama ipak ima lošiju pregovaračku poziciju s, recimo, Kinom i Indijom. I jednom kada izađete trebate jako dugi niz godina da ostvarite te nove dogovore. Kini i Indiji se nigdje ne bi žurilo, za razliku od Velike Britanije koja bi u tom slučaju mogla prihvatiti na bilo kakve ponuđene uvjete.”

Koliko bi mogao potrajati proces razduživanja? Premda postoji procedura, ona dosad nikad nije aktivirana?

“Moja je pretpostavka da bi racionalno bilo od Velike Britanije da oni to odugovlače koliko dugo bi im trebalo da naprave veze s novim tržištima. To uključuje multilateralne razgovore, a to je iznimno komplicirano. Europska unija bi htjela da to naravno bude što prije da ih time ucijenjuje i to će u tom slučaju biti zanimljiva igra.”

Na koji način bi se Brexit mogao reflektirati za našu zemlju?

“Ključan je globalni efekt. Nama ekonomski efekti dolaze od naših ključnih trgovinskih partnera i izvana. Investitori i svi će u slučaju izlaska Britanije iz EU početi puhati na prazno, a mi smo ovisni o zaduživanju.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.