Orešković putuje u Bruxelles

Vijesti 24. lip 201609:38 > 09:56
Sanjin Strukic/PIXSELL

Premijer u tehničkoj Vladi RH Tihomir Orešković sudjelovat će na sastanku zemalja članica EU, nakon referendumske odluke Velike Britanije da napusti EU.

Ovih dana slijedi i sastanak Vijeća EU u Bruxellesu, a na kojem će Hrvatsku tradicionalno predstavljati premijer, tj. Tihomir Orešković.

To je za N1 u petak potvrdio i ministar u tehničkoj Vladi Miro Kovač.

Kovač kaže da se Hrvatska aktivno zalaže za nastavak proširenja, a koje uključuje i zemlje iz susjedstva.

“Želimo proširiti stabilnost na području Europe. No, bojim se da će bti efekta na proces proširenja, ali ćemo se zalagati da EU opstane i da bude puno bliža narodima. Moramo nastaviti širiti EU na jugoistočno susjedstvo, ali zato je vrlo važno da se poštuju kriteriji”, rekao je Kovač.

“Prvi potez će morati povući Cameron i tražiti izlazak, a mi ćemo se zalagati da sjednemo svi skupa za stol, raspravimo i vidimo što možemo učiniti da svi zajedno budemo sve bliži ljudima. Čini mi se da su i previše udaljeni od hrvatskih građana, a oni moraju razumjeti što im EU donosi”, zaključio je ministar Kovač.

Velika Britanija glasovala je na referendumu u četvrtak s 51,9 posto glasova za izlazak iz Europske unije, krenuvši nepoznatim putem i nanijevši do sada najveći udarac ujedinjenju Europe. Po konačnim rezultatima referenduma, za izlazak iz EU-a glasovalo je 51,9 posto Britanaca, a 48,1 posto bilo je za ostanak.

OVDJE detaljno pratimo događaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.