Boso: Optužni prijedlog zbog kršenja radničkih prava

Vijesti 27. lip 201608:09 > 10:49
Branimir Bradaric/Vecernji list

Ovih je dana javnost ponovno upoznata s grubim kršenjem radnih prava zaposlenika lanca trgovina Boso iz Vinkovaca. Temeljem prijave radnice koja je istupila u javnost, Općinsko državno odvjetništvo otvorilo postupak izvida, a Inspektorat rada već je utvrdio prekršaje.

Zbog prekršaja iz Zakona o radu vukovarska ispostava Inspektorata rada podnijela je optužni prijedlog protiv tvrtke Boso iz Vinkovaca, a nakon što su proveli nadzor njezina rada po prijavi zaposlenice Ivanke D. i njenog supruga, koji su otkrili da oni i brojni njihovi kolege iz lanca za koji radi ukupno 1.200 ljudi, radili prekovremeno i bili prisiljavani dio plaće trošiti u trgovini Boso te trpjeti druge oblike mobbinga.

Utvrđeno je, naime, da su ona te njezine dvije radne kolegice odrađivale prekovremene sate koji im nisu plaćani niti su evidentirani u Evidenciji o radnom vremenu, u kojoj se uredno navodilo da rade 40 sati tjedno. Radnice su, naime, imale radno vrijeme 8 sati dnevno i tako 6 dana u tjednu, iz čega je zaključeno da im je “prekovremeni rad trajao duže od 180 sati godišnje”, što je zakonski prekršaj. Prekršajnom sudu u Vinkovcima ide opružni prijedlog jer je radnica, primjerice, “u periodu od 2. do 21. travnja radila prekovremeno duže od 50 sati tjedno”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.