Hrvatska postavila ogradu na granici sa Srbijom

Vijesti 30. lip 201607:59 > 12:40
Davor Javorovic/PIXSELL

Na graničnom prijelazu Batina, u srijedu navečer, malo poslije 20 sati, zaustavljen je promet i s hrvatske i sa srpske strane, bez predhodne najave i objašnjenja, a ujutro je počelo postavljanje ograde. Oglasio se MUP RH.

‘U cilju sprječavanja eventualnog pokušaja nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku preko graničnog prijelaza Batina, a temeljem čl. 7. Zakona o nadzoru državne granice (NN 83/13) preventivno su bile postavljene tehničke prepreke koje se po potrebi i u skladu sa stanjem sigurnosti mogu aktivirati, radi potpune blokade mosta, odnosno prometnice koja vodi prema navedenom prijelazu. U ovom trenutku na navedenom području nema sigurnosnih ugroza’, priopćeno je u četrvtak iz MUP-a RH.

‘Primijetili smo da se na dnevnoj bazi pojačao broj ljudi, odnosno migranata koji prelaze iz Srbije u Mađarsku. Iz čiste predostrožnosti poduzeli smo tehničke radnje kako bi mogli spriječiti sve one kojima bi palo na pamet da uđu u Hrvatsku. Dakle ne radi se o nikakvom zatvaranju granice, već o jednostavnoj predradnji da bi u slučaju potrebe mogli brzo reagirati’, rekao je tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić za 24sata.

Podsjetimo, u prvom izbjegličkom valu ograda je bila postavljena na prijelazu Baranjsko Petrovo Selo, ali s mađarske strane. Ovo je prvi puta da Hrvatska podiže ogradu na granici prema nekoj susjednoj državi.

Za komentar smo zamolili i Ranka Ostojića, bivšega ministra unutarnjih poslova. “Za ovu novu činjenicu zatvaranja mosta na Batini i eventualne opasnosti od novog migracijskog vala, u interesu nacionalne sigurnosti bi bilo jako loše da idem bez svih činjenica bilo što komentirati ili govoriti. Mogu načelno reći da Republika Hrvatska mora imati spreman odgovor na takve situacije, a to znači kako će se postaviti prema eventualnim rizicima koji se mogu dogoditi”, kazao je Ostojić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.