'Ante Tomić imao pravo iznositi vrijednosne sudove'

Vijesti 06. srp 201610:17 > 10:27
N1

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu danas je počeo proces u kojemu ministar kulture Zlatko Hasanbegović tuži novinara i pisca Antu Tomića, zahtijevajući da mu plati trideset tisuća kuna za duševne boli zbog teksta »Jadi političkog minotaura« objavljenog 28. siječnja ove godine u beogradskom Ninu.

Pripremno ročište u postupku je otkazano jer je tužitelj pred sudom iznio nove dokazne prijedloge.

”Pokušat ćemo dokazati zašto je Ante Tomić o Hasanbegoviću rekao to što je rekao, važan je kontekst. Želio je objasniti što o njemu misli i zašto to misli. Mislim da je to objasnio na dobar način i svatko dobronamjeran tko je čitao taj tekst će shvatiti da nije reč o difmiranju državnog dužnosnika. Mislim da je Hasanbegović pogriješio što je podigao tužbu”, kazala je ispred suda odvjetnica Ante Tomića, Vesna Alaburić.

”Ja se nadam da bi Hasanbegović mogao shvatiti i povući tužbu, a ako to ne učini mi smo spremni dokazivati da je Tomić imao pravo iznositi vrijednosne sudove kakve je iznosio. Nadam se da ćemo dokazati da to spada u zaštićeni govor u demokratskom društvu”, kazala je ona.

Napomenula je kako će se na dokazne prijedloge očitovati, te kako je sljedeće ročište u studenom dok bi dokaze trebali početi izvoditi sljedeće godine.

Uoči današnjeg ročišta na sudu se pojavio i Ante Tomić koji je kazao kako misli da sporni tekst nije nanio Hasanbegoviću nikakve neugodnosti.

”Riječ je o tekstu koji je izašao u Beogradu. On je napravio predstavu oko toga. Sam tekst je po mom sudu vrlo blag jer to je bilo na početku njegova mandata i mandata te vlade, kad nismo ni znali tko je on”, kazao je Tomić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.