Barometar: Građani najviše vjeruju vojsci, a najmanje Saboru

Vijesti 08. srp 201618:25 > 18:46
Boris Šćitar/PIXSELL

Barometar hrvatskog društva za ovu godinu pokazuje slijedeće - građani najviše vjeruju Hrvatskoj vojsci, a najmanje Hrvatskom saboru.

Prema barometru instituta Ivo Pilar i istraživanju provedenom tijekom travnja i svibnja građani percipiraju stanje u državi kao “uglavnom loše”. Obuhvatili su četrnaest društvenih polja, a Hrvati najmjanje povjerenja imaju u Hrvatski sabor i političke stranke.

“To je stvarno zabrinjavajuće i tu bi institucije trebale nešto učiniti. Čut glas javnosti, a tu je politika u pitanju jer su školstvo i zdravstvo dobro ocjenjeni, ali političke stranke, Sabor i pravosuđe. Mi smo najgora zemlja po povjerenju Eurobaromettru u pravosuđe”, komentira Ljiljana Kaliterna Lipovčan s Instituta Ivo Pilar.

Hrvatski građani najviše vjeruju Hrvatskoj vojsci, a unatoč kurikularnoj i zdravstevenoj reformi – još uvijek imaju povjerenja u školstvo i zdravstvo. Na ljestvici povjerenja iza zdravstva slijedi Crkva. Istraživanje je pokazalo kako Hrvatska ideološki nije podijeljena zemlja.

Građani nisu podjeljeni

“Hrvatski građani nisu podjeljenji nego su centar! To se jasno idi kada ih pitate i velika količina se svrstava u centar”, dodaje Lipovčan.

Formalna voditeljica istraživačke skupine tvrdi kako se analiza većine istraženih društvenih polja može svesti na problem nepovjerenja u politički sustav, odnosno političke stranke.

“Izlazak na izbore će biti jako loš prema ovim podacima jer se više od 50 posto ispitanika izrazilo da neće, ali to je povezano s političkim stranakam jer ako im ne vjeruju, a pokazalo je da ne onda neće ni izaći”, ističe Kaliterna Lipovčan.

Oko 36% građana sretno je sa svojim životom u cjelini dok 47 % smatra kako su bili sretniji prije, a njih 12% tek očekuje svoju sreću.

U slobodno vrijeme najviše Hrvata gleda televiziju ili posjećuje rođake, šopingira i ide u Crkvu, a najmanje njih u slobodno vrijeme čita knjige, ide u kazalište ili posjećuje izložbe.

Više pogledajte u prilogu Mirele Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.