'Da nije naših šaljivih poruka, nesreća bi bilo još i više'

Vijesti 14. srp 201618:01 > 18:39
N1

"Prirodu treba shvatiti ozbiljno i poštivati je - ne idite u nju sami i nespremni", poručio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić gostujući u Dnevniku u 18 sati.

Nakon što je Hrvatska gorska služba spašavanja prošli tjedan turiste pozvala da budu oprezni i ne snimaju selfije na opasnim mjestima, sada su uputili još jednu duhovitu poruku, očito ponukani novom megapolularnom igricom Pokemon Go.

“Dragi turisti, dok ste na hrvatskoj obali molimo vas respektirajte planine Velebit i Biokovo i ne lovite Pokemone po njima. Hvala”, stoji u poruci HGSS-a objavljenoj na Twitteru.

 Vinko Prizmić komentirao je u Dnevniku kako u HGSS-u na taj način žele upozoriti turiste i spriječiti nesreće.

“Od počeka sezone imamo jako puno posla, to su globalni trendvi, sve više turista se bavi outdoor aktivnostima. Da nije naših upozorenja, nasreća bi bilo bilo još i više. To je smisao i naših šaljivih poruka. Tragedija se vrlo brzo dogodi”, kazao je Prizmić.

Turisti nisu svjesni rizika

Upozorio je da su brojne nesreće posljedice komotnog ponašanja turista.

“Nesreće se najčešće događaju jer turisti nisu svjesni rizika i olako pristupaju šetnji kroz prirodu. Sunčeva radijacija tijekom ljeta je brza i vrlo lako se dehidrira. Važno je da se ne ide sam u prirodu, da se nekome najavi smjer kretanja i ponese dovoljno hrane i vode”, istaknuo je.

“Prirodu treba shvatiti ozbiljno i poštivati je – ne idite u nju sami i nespremni”, poručio je.

Prizmić je govorio i o problemu što HGSS još uvijek ne može naplatiti svoje usluge, a za koje turisti u drugim zemljama dobivaju velike račune. Objasnio je da je kod nas naplaćivanje takvih usluga kompleksna stvar, jer pri intervenciji sudjeluju i druge službe poput Hitne pomoći.

Problem je, kazao je, što u Hrvatskoj ne postoje propisi koji bi sve regulirali: “Ako ne postoje propisi, to ne možete naplatiti”.

Prizmić ocjenjuje da će proći još najmanje nekoliko godina dok se to pitanje ne riješi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.